Moșii de iarnă 2023: Ce nu este bine să dai de pomană în această zi sfântă?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 25 ian 2023, 16:36

Ce nu e binde să împarți de Sâmbăta Morților

Sursa: basilica.ro

Moșii de iarnă 2023. Tradiții și obiceiuri de Sâmbătă morților, ziua în care Biserica Ortodoxă face pomenirea celor adormiți.

Moșii de iarnă 2023 sau Sâmbătă Morților pică anul acesta pe data de 18 februarie, înainte de  Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui.

În fiecare an, în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, credincioşii aduc la Biserică ofrande pentru sufletele celor dragi. Ce nu este bine să dai de pomană de Moșii de Iarnă 2023

Citește și: Se spală sau nu rufe de Moșii de Toamnă 2022. Ce activități sunt interzise de Biserică în Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă 2023. Ce nu se dă de pomană de Sâmbăta Morților 

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă toți credincioșii de Moșii de Iarnă 2023, dar și în toate sâmbetele de pomenire a morților este să meargă la Biserică, la Sfânta Liturghie și să ofere ceva de pomană pentru sufletele celor adormiți. 

Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile.

De 

Moșii de Iarnă, creștinii duc la biserică, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colaci, o sticlă cu vin, dar și pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, dar și fructe. 

Moșii de iarnă se mai numesc popular și Sâmbăta piftiilor sau Moșii de piftii, deoarece în această zi se mănâncă și se împart piftii pentru sufletele celor trecuți în neființă.

Piftiile se dau cu tot cu vasul în care s-au pregătit, iar ce rămâne neîmpărțit și nemâncat se aruncă a doua zi, pentru a nu suferi de friguri sau tremurături în restul anului. 

De Moșii de Iarnă 2023 nu se dă de pomană alcool, cu excepția vinului care se duce la biserică pentru a fi sființit și nici țigări! 

Potrivit obiceiurilor și tradițiilor, în Sâmbăta Morților sau de Moșii de Iarnă, este bine să oferim persoanelor nevoiașe poamană caldă, deoarece aburul și mirosul merindelor ajung astfel la cei care au plecat din lumea aceasta. 

Imediat după slujba de la Biserică care se oficiază în Sâmbăta Morților, se merge la cimitir unde se aprind câte două lumânări (cel puțin) la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora. 

Citește și: Calendar ortodox februarie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Câte zile libere vor avea românii în 2023. Ce vor primi, în schimb, de la angajator, dacă vor lucra atunci

Se spală sau nu rufe de Moșii de Iarnă 2023

Se spală sau nu rufe de Moșii de Iarnă 2023, aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări ale românilor atunci când vine vorba despre sărbătoarea pomenirii morților, Sâmbăta Morților, dar și în celelalte zile de sărbătoare pe peste an. 

Potrivit tradiției populare, de Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților nu se spală rufe și nu se face nicio altă activitate care ar putea „să murdărească”. 

De Moșii de Iarnă, zi care mai este denumită și Sâmbăta Morților, nu se spală rufe, nu se mătură și nici nu se aruncă gunoiul. Potrivit superstițiilor, toate aceste activități sunt interzise deoarece se spune că praful se ridică în ochii celor răposaţi sau se aşază pe mâncarea care li se dă drept ofrandă, odată cu apa murdară rezultată de la spălat. 

 


Nona pare interesată de un date cu Ionuț: „Da, mi-aș dori!”. Concurenta urmează să decidă ce va face în această privință

Nona este interesată de Patrick, dar, atunci când a intrat în „Casa Iubirii”, era îndreptată spre Ionuț. Acum, aceasta are șansa de a avea un date cu Ionuț și mâine, 2 februarie, urmează să decidă dacă va accepta sau nu.

Cookies