Modificări semnificative aduse programelor "StudentInvest" și "FamilyStart": Ce trebuie să știți despre noile norme?

Author: Cristina Mocanu

Un nou ordin, apărut vineri, 15 septembrie, adduce noi modificări programelor "StudentInvest" și "FamilyStart.

Sursa: pixabay.com

Un nou ordin, apărut vineri, 15 septembrie, adduce noi modificări programelor "StudentInvest" și "FamilyStart.

Programele "StudentInvest" și "FamilyStart" vor suferi noi modificări. Câți bani vor putea încasa de la stat tinerii studenți?

Noi modificări aduse programelor "StudentInvest" și "FamilyStart”

Vineri, 15 septembrie, a apărut un nou ordin care va aduce mai multe modificări programelor "StudentInvest" și "FamilyStart. Acesta a fost inițiat în urma unor modificări ale condițiilor celor două programe și era necesar pentru a operaționaliza efectiv noutățile.

Astfel că, Ordinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) 20.740/2023 pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a programelor guvernamentale de creditare "StudentInvest" și "FamilyStart" a intrat în vigoare în 15 septembrie 2023.

Modificarea normelor programelor face posibilă aplicarea concretă a prevederilor  Legii 224/2023

Programele "StudentInvest" și "FamilyStart au fost introduse în România în 2022, prin  OG 95/2022, iar în luna iulie 2023 au suferit câteva modificări, prin legea menționată mai sus. Practic, modificările aduse prin lege au fost implementate acum la nivelul normelor, de către MFTES, pentru a deveni funcționale în practică.

Citește și: Valoarea tichetelor de masă urmează să crească. Care sunt persoanele care nu vor mai beneficia de aceste creșteri?

În ce constau noutățile aduse celor două programe?

Noutățile aduse celor două programe constau în majorarea plafonului de creditare pentru studenți, de la 50.000 lei la 75.000, cât și la majorarea vârstei până la care un tânăr este eligibil pentru a obține un astfel de credit: de la 31 la 40 de ani.

Mai exact, programul StudentInvest permite tinerilor studenți interesați să solicite credite garantate de stat pentru a acoperi cheltuieli legate de studii, sănătate, cultură, dezvoltare personală.

Valoarea unui astfel de credit care poate fi accesat cu ajutorul programul StudentInvest este de 75.000 de lei și poate fi acordat numai persoanelor înscrise la instituțiile de învățământ superior autorizate să funcționeze provizoriu ori acreditate, a căror vârstă nu depășește 40 de ani.

Trebuie știut faptul că numărul maxim de beneficiari posibili ai StudentInvest este de 6.300 de persoane.

De asemenea, programul FamilyStart se adresează tinerelor familii, care pot accesa un credit de nevoi personale cu dobânzi subvenționate și garanții de stat pentru nuntă, educația și creșterea copiilor sau chiar achitarea avansului pentru o mașină de familie.

Pentru calificare, limita superioară de vârstă a cel puțin unuia dintre soți trebuie să fie de 45 de ani. Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat prin acest program este de 150.000 lei. Și în cazul FamilyStart a fost stabilit un număr maxim de credite care pot fi acordate, acesta fiind de 4.200.

Această lege a adus unele modificări și în ceea ce privește condițiile de calificare a unei familii pentru obținerea unui astfel de credit. Dacă limitarea de vârstă era valabilă pentru ambii soți, de-acum limitarea este valabilă numai pentru unul dintre ei. Și plafonul salarial care permite calificarea pentru un astfel de credit a fost micșorat anul acesta, de la 7.500 lei la 6.000 lei.

Cu ajutorul FamilyStart tinerii pot beneficia de garantarea unui credit, în proporție de 80%, de către stat, pentru acoperirea cheltuielilor de nuntă sau în cazul nașterilor.

Citește și: Urlete de durere la căpătâiul lui Marius, tânărul mort în explozia de la Călimănești. Ți se rupe sufletul!

Destinația creditului este de a acoperi nevoile care țin de locuire, sănătate, educație, cultură ale familiei, precum și cheltuielile tinerilor privind obținerea statutului de soț și soție.

Programul FamilyStart a apărut în 2022 și ajută tinerii din România să beneficieze de credite garantate de stat pentru acoperirea cheltuielilor de nuntă, a celor cu spitalizarea, în cazul nașterilor, sau a celor cu creșa, grădinița, școala ori cursurile extrașcolare pentru cei mici. 

Pentru a putea accesa programul FamilyStart, tinerii sunt obligați să îndeplinească următoarele cerințe:

Citește și: Guvernul a anunțat noile măsuri fiscale pentru 2024: voucherele de vacanță acordate în funcție de nivelul salariului, limitarea sporurilor și facilitățile pentru angajații din IT şi construcții, eliminate

 

- sunt persoane fizice cu domiciliul în România;

- cel puțin un membru al cuplului are vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și până la 45 de ani neîmpliniți care își întemeiază o familie și/ sau care formează deja o familie și care au împreună salarii nete lunare de până la maximum 6.000 de lei (pentru familiile monoparentale, limita venitului net lunar pe membru de familie este stabilită la 7.500 de lei);

- completează o declarație pe propria răspundere prin care declară că nu au accesat și nu vor accesa un alt credit în cadrul programului de la un alt finanțator;

50.000 lei de la stat pentru tinerii cu vârsta între 18 și 31 de ani. Cine poate accesa creditul și cum pot fi folosiți banii

- au calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul;

- se încadrează în normele interne de creditare ale finanțatorului.