Ministerul Muncii vrea să dea avize pentru încă 100.000 de muncitori străini în 2022

,

Ministerul muncii a propus pentru anul urmator sa acorde vize pentru 100.000 de muncitori straini nou admisi pe piata fortelor de munca din Romania, cu scopul de a acoperi deficitul de forta de munca inregistrat in domenii precum constructiile de cladiri si dumuri, restaurante, transporturi rutiere, hoteluri si panificatie. Aceasta este cu siguranță o veste bună pentru toți cei care vor să apeleze la recrutare personal Asia pentru firmele lor.

Conform datelor care au fost înregistrate până acum de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în perioada ianuarie – august 2021 au fost 264982 locuri de muncă vacante. Dintre acestea, un număr de 50924 sunt declarate repetat de angajatori ca fiind vacante pentru că nu se pot ocupa din diverse motive.

Din evaluările efectuate în prezent, oferta de locuri de muncă se ridică în prezent la 480.000 iar cererea venită din partea celor care vor să lucreze este de aproximativ 200.000. Pentru a veni în sprijinul angajatorilor care au nevoie de forță de muncă, Guvernul majorează pentru anul următor, numărul avizelor acordate muncitorilor străini, astfel încât să poată fi aduși în țară 100.000 de lucrători. Asta înseamnă de fapt că 100.000 de lucrători urmează să vină în România dacă angajatorii vor asta și dacă nu găsesc aici forță de muncă.

În conformitate cu legislația existentă, străinii trebuie să îndeplinească o serie de condiții în momentul în care vor să fie angajați în România. Prin urmare, angajatorul trebuie să depună mai întâi diligențe pentru ocuparea locului disponibil de către un cetățean român. Ulterior, dacă nu există un cetățean român care să ocupe postul, se va adresa o cerere către un cetățean dintr-un stat membru UE sau din Spațiul Economic Europan.

De asemenea, locul rămas vacant poate fi ocupat și de un cetățean aparținând Confederației Elvețiene sau de un străin care este titular și care are dreptul de ședere pe termen lung în România.

De asemeena, numărul de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă va fi stabili anual, prin hotărâre de Guvern sau la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Pentru anul 2021 a fost stabilit la început un număr de 25000 de lucrători străini admiși pe piața din România, dar ulterior, acest număr a fost suplimentat la 50.000 cu ajutorul unei noi hotărâri de Guvern care a fost adoptată în luna august a acestui an.

Astfel, toate firmele care au nevoie de angajați și care nu găsesc personal în țară, pot acum să opteze pentru importul de angajați din afara țării, respectând acest număr maxim admis de autorități și ținând desigur cont de faptul că angajații trebuie să fie potriviți jobului pe care îl vor practica. Cele mai bune exemple de angajați străini sunt fabricile de toate tipurile, șantierele de construcții și alte tipuri de șantiere, așa cum sunt cele navale. Desigur, dacă nu lucrezi în niciunul dintre domeniile acestea, nu este nicio problemă pentru că poți aduce personal din orice domeniu, solicitând clar de ce anume ai nevoie.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Superstiţii de Sfinţii Constantin şi Elena. Ce e interzis să faci pe 21 mai, cum atragi belşugul

Sâmbătă, de la ora 15:00, în ”ROventura”, Sovata, perla turismului balnear din Transilvania

Scandal sângeros între două femei din Prahova: Polițiștii fac cercetări pentru tentativă de omor

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Simona Pătruleasa va prezenta Ştirile Kanal D de la ora 07:00

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies