Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru perioada 20 mai - 2 iunie 2024: Se anunță temperaturi de până la 30 de grade Celsius

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 mai 2024, 12:05

Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru perioada 20 mai - 2 iunie 2024

Sursa: pexels.com

Cum va fi vremea în perioada 20 mai - 2 iunie 2024 și când urmează să se încălzească potrivit anunțului ANM?

Meteorologii ANM anunță că în perioada 20 mai- 2 iunie 2024 vremea se va încălzi considerabil, dar vor fi și episoade cu precipitații și vijelii. Iată care este prognoza meteo:

Cum va fi vremea în perioada 20 mai- 2 iunie 2024?

Vremea se încălzește treptat în toată țara, dar vor mai fi perioade cu ploi și vijelii. În anumite perioade temperaturile vor atinge pragul de 30 de grade Celsius, și astfel românii își vor putea face planuri de mers la mare.

Iată cum va fi vremea pe regiuni, potrivit meteorologilor ANM:

Vremea în Crișana

În prima săptămână pe fondul accentuării instabilității atmosferice vor fi variații termice, în special în regimul diurn, astfel de la o medie ce va crește la 28 de grade în ziua de marți (21 mai) se va ajunge la 24...25 de grade în perioada 22 – 24 mai, iar pentru restul intervalului sunt estimate valori în general de 26...27

de grade. Media temperaturilor minime va fi de 12...13 grade, ușor mai ridicată în data de 22 mai, când se va situa în jurul a 14 grade. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse și cantități de apă însemnate va fi mai ridicată în perioada 21 – 25 mai și la început de iunie. Intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță vreme instabilă în partea de vest a țării: Prognoza meteo pentru ziua de joi, 23 mai 2024

Vremea în Transilvania

În prima săptămână pe fondul accentuării instabilității atmosferice vor fi variații termice, în special în regimul diurn, astfel de la o medie ce va crește la 26 de grade în ziua de marți (21 mai) se va ajunge la 22 de grade în ziua de

23 mai, iar pentru restul intervalului sunt estimate valori în general de 25...26 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 8...10 grade, ușor mai ridicată în 23 mai și la început de iunie. Probabilitatea pentru ploi însemnate cantitativ va fi mai ridicată în 23 și 24 mai și la început de iunie. Intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

Vremea în Maramureș

Intervalul va debuta cu o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, respectiv o creștere a temperaturilor maxime la 27...28 de grade în ziua de marți (21 mai), însă pe fondul accentuării instabilității atmosferice se va produce o răcorire în zilele de miercuri și joi (22 și 23 mai) când sunt estimate valori în jurul a 23 de grade. Pentru sfârșitul de mai și începutul de iunie, media temperaturilor maxime se menține la peste 25...26

de grade. Media temperaturilor minime va fi de 11...12 grade pe tot parcursul intervalului. Vor fi ploi în prima săptămână, pe arii mai extinse în perioada 22 – 25 mai, când și cantitățile de apă vor fi însemnate. Intervale cu ploaie vor fi și în a doua săptămână, mai probabile și din nou în extindere spre finalul lunii mai și la început de iunie.

Vremea în Moldova

Media regională a temperaturilor maxime pentru această regiune va fi de 24...26 de grade în perioada 20 – 23 mai și de 27...28 de grade la finalul lunii mai și începutul de iunie. Minimele vor fi și ele mai ridicate comparativ cu mijlocul lunii mai, respectiv o medie de 10...11 grade în primele nopți și de 13...14 grade spre finalul intervalului. Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în 22 și 23 mai, dar și spre finalul lunii mai și la început de iunie. În restul intervalului regimul pluviometric va fi deficitar, iar ploile vor fi posibile pe arii restrânse îndeosebi în timpul după-amiezilor.

Vremea în Dobrogea

În prima zi a intervalului valorile termice se vor situa în continuare ușor sub normalul climatologic, însă tendința va fi de încălzire în zilele următoare, astfel că media temperaturilor maxime va urca la 24...25 de grade, iar la început de iunie sunt posibile valori de peste 25...26 de grade. Evoluția va fi asemănătoare și în regimul nocturn, respectiv o creștere a minimelor de la 10 grade, până spre valori în general de 13...14 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în jurul datei de 23 mai și spre finalul intervalului de anticipație (la final de mai și început de iunie).

Citește și: Meteorologii ANM anunță valuri de călduri și fenomene extreme în următoarele 4 săptămâni: Prognoza meteo pentru 21 mai- 17 iunie 2024

Vremea în Muntenia

Tendința generală va fi de încălzire la nivelul acestei regiuni, însă în primele zile, pe fondul nebulozității sau a instabilității mai accentuate vor fi variații în regimul diurn, respectiv o medie ce va oscila între 23 și 25 de grade. Pentru perioada 24 mai – 2 iunie, prezenta estimare indică valori termice maxime în general de 26...28 de grade. Temperaturile minime vor fi în jurul a 10 grade în primele nopți, apoi cu mici variații se vor situa între 12 și 14 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în perioada 22- 25 mai, când sunt posibile și cantități de apă însemnate, dar și după 30 mai. Intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

Vremea în Oltenia

În primele zile, pe fondul nebulozității sau a instabilității mai accentuate vor fi variații în regimul diurn, respectiv o medie ce va oscila între 22 și 24 de grade. După aceste zile mai răcoroase, media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 26 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 11 și 14 grade, cu cele mai ridicate valori la început de iunie. Ploi pe arii mai extinse și cantități de apă însemnate se vor înregistra în perioada 21 – 25 mai și posibil la început de iunie. Intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

Vremea la munte

În primele zile, pe fondul nebulozității sau a instabilității mai accentuate vor fi variații în regimul diurn, respectiv o medie ce va oscila între 12 și 15 de grade. Pentru perioada 24 mai – 2 iunie, prezenta estimare indică valori termice maxime în jurul a 16 grade. Media temperaturilor minime va fi de 7...8 grade pe tot parcursul intervalului. Vor fi ploi în perioada 22 – 25 mai, când și cantitățile de apă vor fi însemnate. Intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, mai probabile și din nou în extindere la final de mai și început de iunie.