Meteorologii ANM au anunțat cea mai caldă zi din an, Joi, 20 Iunie: În Capitală se vor resimți 45 de grade la soare

Autor: Andrei Costanda

Joi, 20 Iunie, va fi cea mai caldă zi din acest an.

Sursa: PixaBay

Temperaturi extreme: 45 de grade resimțite la București într-o săptămână marcată de un val de caniculă fără precedent.

O săptămână de foc se prefigurează în România, cu temperaturi care cresc progresiv și ating apogeul joi, când se așteaptă ca termometrele să indice valori insuportabile, apropiate de 45 de grade Celsius la soare. Experții avertizează că luna aceasta ar putea deveni cel mai fierbinte iunie din istoria măsurătorilor meteorologice.

Cea mai caldă zi din an

Valul de caniculă, al doilea din această lună, afectează aproape tot sudul țării.

Nu mai puțin de 13 județe, inclusiv Bucureștiul, se află sub cod galben de căldură extremă. Începând de mâine, alte patru județe vor fi adăugate pe lista celor afectate. Astăzi, locuitorii din Turnu Măgurele și Călărași au simțit deja temperaturi resimțite de 38 de grade Celsius, în timp ce în Craiova, Râmnicu Vâlcea și Medgidia s-au înregistrat 37 de grade Celsius.

În Capitală, termometrele au arătat 35 de grade Celsius, însă senzația de căldură a fost amplificată de asfaltul și betoanele încinse, aducând aminte de temperaturile din deșertul Sahara.

În zilele tropicale care urmează, parcurile și fântânile publice vor deveni refugii pentru bucureșteni, oferind momente de răcoare binevenită atunci când orașul se va topi la 38 de grade Celsius.

Apogeul caniculei va fi atins joi, când la umbră se vor înregistra 38 de grade Celsius, dar temperatura resimțită la soare va fi de 45 de grade. Meteorologii avertizează că valul de căldură va fi intens și de lungă durată.

„În zilele viitoare, valul de căldură va fi intens și va fi de lungă durată. Astfel că ne vom aștepta la zile de caniculă, cu disconfort termic destul de accentuat”, a declarat Sorana Ișoiu, meteorolog ANM.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Tavi Clonda, nemulțumiri legate de Disneyland! Artistul a discutat despre aspectele care nu îi convin în vacanță: „E mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu.”

Citește și: Nicolae Stanciu a renunțat la tricoul cu numărul „10” pentru o cauză nobilă. Căpitanul naționalei a ales să îmbrace tricoul în care Olimpiu Moruțan ar fi trebuit să joace la EURO 2024

Citește și: Reacția de bucurie a lui Edward Iordănescu după ce România a învins Ucraina la scor de neprezentare: „E o victorie memorabilă, nu îmi găsesc cuvintele!”

Avertizările autorităților

Această perioadă de caniculă aduce cu sine riscuri semnificative pentru sănătate, autoritățile sfătuind populația să ia măsuri de precauție. Este recomandat să se evite expunerea prelungită la soare, să se consume lichide din abundență și să se caute zone răcoroase. De asemenea, persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii și copiii, ar trebui să fie protejate suplimentar.

Dincolo de disconfortul termic, valul de caniculă are și consecințe economice și sociale.

Creșterea consumului de energie pentru răcirea locuințelor și clădirilor publice pune presiune pe rețelele electrice, iar seceta prelungită afectează agricultura. Fermierii din sudul țării se confruntă deja cu pierderi considerabile, culturile fiind compromise din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor extreme.

Începând de duminică, meteorologii prognozează o ușoară scădere a temperaturilor, cu aproximativ cinci grade, dar aerul va rămâne greu de respirat. Această ameliorare relativă nu va aduce însă un răgaz semnificativ de la disconfortul termic, iar locuitorii din zonele afectate vor trebui să continue să ia măsuri pentru a face față caniculei.