META o ia la vale…Ce se intampla cu Mark Zuckerberg si planul lui?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 29 iun 2023, 04:40

META o ia la vale

Sursa: PixaBay

La începutul acestei veri, Mark Zuckerberg a avertizat personalul de la Meta că societatea va "intensifica presiunea" asupra angajaților

META o ia la vale…Ce se intampla cu Mark Zuckerberg si planul lui? La începutul acestei veri, Mark Zuckerberg a avertizat personalul de la Meta că societatea va "intensifica presiunea" asupra angajaților care nu fac fata obiectivelor, deoarece se confruntă cu una dintre cele mai grave crize pe care le-a văzut în istoria recentă.

Ceea ce nu a dezvăluit a fost cruzimea noii situatii. Potrivit unui raport al Wall Street Journal, proprietarul Facebook a împins în liniște personalul prin reorganizări și chiar multi angajati exceptionali au fost lăsati să plece.

Visele de anul trecut se confrunta cu realitatea

Meta și-a mărit mult personalul anul trecut, pe măsură ce economia și acțiunile din domeniul tehnologiei au fost lovite de un boom. Compania a raportat 83.553 de angajați la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, adică cu 32% mai mulți decât cu un an înainte. Alphabet, proprietarul Google, a raportat 174.014 angajați, în creștere cu peste 20%.

Dar în acest an, visele Metaverse ale lui Zuckerberg au primit o doză de realitate rece și dură. Firma sa a raportat prima scădere a veniturilor din istoria sa în al doilea trimestru, iar profiturile au scăzut cu 36%. Prețul acțiunilor Meta a scăzut cu un uimitor 51% în 2022, iar compania și-a redus de mai multe ori previziunile privind cheltuielile de exploatare. Nu a declarat niciodată în mod explicit temutul cuvânt- disponibilizări- dar, potrivit surselor Wall Street Journal, mai puțini oameni se prezintă la muncă.

Meta ar fi impus angajaților care sunt tinta reorganizărilor să se reîncadreze pentru locuri de muncă în termen de o lună. Cei care nu reușesc să găsească un alt loc de muncă intern sunt concediați- în mod tradițional, această practică era folosită pentru a elimina persoanele neperformante, dar situația s-a schimbat.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Reduceri de costuri, la pretul angajatilor cheie

Angajații care au vorbit cu Wall Street Journal au declarat că cei cu evaluări de performanță stelară au fost concediați și că aceste mișcări ar putea fi un semn al unor reduceri mai semnificative care vor urma. Se pare că Meta vrea să reducă costurile cu 10% în câteva luni, o mare parte din această sumă provenind din reduceri de personal.

Meta nu este singura: săptămâna trecută, Google a anunțat jumătate din cei 100 de angajați de la incubatorul său de startup-uri Area 120 că au la dispoziție 90 de zile pentru a-și găsi un nou loc de muncă în cadrul companiei. În primăvară, peste 1.000 de angajați ai Google au cerut conducerii să prelungească cu o perioadă de 60 de zile de căutare internă a unui loc de muncă pentru 100 de persoane din divizia de cloud computing a companiei.

Victorie?

Problemele de afaceri ale Meta au fost un topic pentru echipa sa juridică. În cadrul unei audieri din această săptămână pentru un viitor proces antitrust în SUA, avocații Meta au declarat că scăderea valorii acțiunilor sale, dificultățile de a concura cu rivalul in crestere TikTok și pierderile de venituri datorate modificărilor aduse de Apple în materie de confidențialitate sunt semne că, până la urmă, nu este atât de monopolistă. "Uneori, faptele care sunt bune pentru o apărare antitrust sunt rele pentru afaceri", a declarat Aaron Panner, avocatul Facebook, pentru Reuters. Bine că i-a explicat asta lui Zuck.

Citeste si: Instagram și Facebook ar putea fi închise în Europa! Anunțul făcut de Mark Zuckerberg

Citeste si: Ce este Metaverse, platforma digitală creată de Facebook. Cum poți intra în noua lume virtuală

 

Taguri: