Mesajul transmis de ISU Giurgiu, după ce un copil de doar trei ani a căzut de la etajul șapte, dintr-un apartament cu fereastra deschisă. Părinții sunt avertizați: „Nu îi scăpați din ochi”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 18 mar 2025, 22:04

Copiii sunt tentați să se urce la fereastră atunci când o văd deschisă

Sursa: Facebook ISU Giurgiu

Un moment de neatenție poate avea consecințe tragice. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Giurgiu atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă ferestrele deschise atunci când copiii mici sunt lăsați nesupravegheați.

Recent, un incident dramatic a avut loc pe șoseaua București, unde un copil de doar trei ani a căzut de la etajul șapte, dintr-un apartament cu fereastra deschisă. Din nefericire, eforturile echipelor de intervenție nu au putut salva viața micuțului. 

Citește și: Un tânăr TikToker de doar 24 de ani a murit la scurt timp după ce s-a îndopat cu mâncare! Motivul incredibil al decesului

Semnal de alarmă pentru părinții care lasă fereastra deschisă în preajma copiilor mici

Pentru a evita astfel de incidente, ISU Giurgiu recomandă respectarea unor măsuri esențiale:

  • Supravegherea constantă a copiilor, mai ales dacă locuiți la etajele superioare ale unui bloc de apartamente.

  • Închiderea ferestrelor atunci când copiii nu sunt sub supraveghere. O singură clipă de neatenție poate fi suficientă pentru ca un copil să ajungă în pericol.

    Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

    Citește și: Care sunt femeile ce pot beneficia de pensie comunitară și de ce acte ai nevoie

  • Utilizarea dispozitivelor de blocare a ferestrelor, care împiedică deschiderea accidentală a acestora.

  • Îndepărtarea mobilierului din apropierea ferestrelor, deoarece copiii îl pot folosi pentru a ajunge la pervaz.

  • Educarea copiilor cu privire la pericolul reprezentat de ferestrele deschise, explicându-le, pe înțelesul lor, riscurile la care se expun.

Curiozitatea naturală a copiilor îi poate determina să se apropie de ferestre pentru a privi afară. Plasele de protecție împotriva insectelor nu sunt suficient de rezistente pentru a susține greutatea unui copil și nu trebuie considerate un element de siguranță.

ISU Giurgiu îndeamnă părinții să ia în serios aceste recomandări și să împărtășească informațiile cu alți adulți din comunitate. Siguranța copiilor depinde de vigilența și responsabilitatea noastră!

Mesajul transmis de ISU Giurgiu

„Închise! Așa trebuie să fie ferestrele atunci când părinții nu sunt în aceeași cameră cu cei mici, pentru a evita accidentele!

Mesajul nostru nu este întâmplător. În această seară, pe șoseaua București, un copil de 3 ani a căzut de la etajul 7 și nu a mai putut fi salvat.

VĂ RUGĂM DISTRIBUIȚI MESAJUL PREVENTIV

Copiii sunt curioși, iar dacă văd o fereastră deschisă, ar putea fi tentați să urce până la pervaz și să privească afară. Nu vă gândiți că plasele montate pentru insecte i-ar putea proteja deoarece, dacă se vor sprijini de acestea, există riscul să cadă de la înălțime.

O clipă de neatenție este suficientă pentru ca aceștia să facă un lucru periculos.

Nu îi scăpați din ochi mai ales atunci când se află în bucătărie, pe balcon, aproape de ferestre sau pe scara blocului.

Pentru siguranța copiilor dumneavoastră țineți cont de următoarele recomandări:

  • supravegheați în permanență copiii, mai ales dacă locuiți la bloc;
  • atunci când nu sunteți aproape de copil, chiar și pentru câteva clipe, închideți ferestrele;
  • folosiți dispozitivele speciale pentru blocarea ferestrelor;
  • îndepărtați orice obiect de mobilier din apropierea geamurilor! Acesta poate fi folosit de micuți pentru a ajunge la fereastră;
  • explicați-le că este periculos să se aplece pe geam, chiar dacă sunt mici și poate credeți că nu vor înțelege!” transmite ISU Giurgiu pe pagina de Facebook.