Medicul Monica Pop demontează un mit important despre sănătatea ochilor: ''Calculatorul nu strică vederea. Este o prostie!''

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 29 nov 2024, 17:34

Medicul Monica Pop

Sursa: Facebook Monica Pop

Monica Pop face recomandări importante despre sănătatea ochilor. Iată ce sfaturi are medicul pentru români.

Medicul oftalmolog Monica Pop a decis să clarifice un mit despre efectele negative ale utilizării calculatorului asupra vederii. Iată ce spune medicul despre acest lucru.

Citește și: Cât de periculoasă este dieta cu apă: Dr. Monica Pop „După 9 zile ajunsesem în pragul accidentului vascular”

Medicul Monica Pop, despre efectele utilizării calculatorului

Medicul oftalmolog Monica Pop explică, într-un interviu exclusiv pentru FANATIK, cât de periculos este statul prelungit în fața dispozitivelor electronice și ce măsuri ar trebui să ia românii pentru a proteja sănătatea ochilor, atunci când petrec prea mult timp concentrați pe ecrane.

Având în vedere folosirea tot mai frecventă a dispozitivelor electronice, multe persoane consideră că folosirea prelungită a calculatoarelor sau a telefoanelor mobile, ar afecta vederea.

Însă, Monica Pop demontează acest mit. 

Medicul susține că nu trebuie să respectăm reguli stricte atunci când folosim calculatorul sau telefonul, ci mai degrabă să avem o grijă constantă față de vederea noastră.

Citește și: Monica Pop demontează mitul mușețelului. Românii îl folosesc greșit ca leac băbesc „Sunt oameni care și-au pierdut vederea de la leacuri dintr-astea”

„În niciun caz! Picături pentru ce? Picăturile sunt pentru o boală, nu se pun picături, absolut deloc.

Apropo, la lucrul la calculator, nu e adevărat că strică vederea. E o mare prostie. Însă, trebuie să știe toată lumea că un om normal clipește de 15 ori pe minut. Dacă stai concentrat la calculator sau la telefon, clipitul nu se mai face. Atunci există sindromul de ochi uscat.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Este interzis ca bradul de Crăciun să fie transportat cu mașina! Care este amenda pe care șoferii o primesc, dacă nu respectă această regulă

Pentru aceste persoane, oricâte ore lucrează la calculator și nu strică nimic, trebuie să poarte ochelarii pe care îi are. Să aibă întotdeauna o sticluță cu ser fiziologic, nimic altceva. Nu picături de nu știu ce! Atunci când simt nevoia, să își picure în ochi. Gândește-te la câți IT-iști sunt. Nu sunt toți bolnavi de ochi”, a declarat Monica Pop.

Medicul oftalmolog Monica Pop recomandă tuturor persoanelor, în special celor de peste 40 de ani, să facă un control oftalmologic anual, chiar dacă nu au simptome, pentru că există afecțiuni oculare care

nu dau semne vizibile până în momentul în care devin ireversibile.

Mai mult, Monica Pop le recomandă părinților să își ducă copiii la oftalmolog încă de la vârsta de 3-4 ani, deoarece unele probleme de vedere nu pot fi corectate după vârsta de 6 ani, iar o diagnosticare timpurie poate preveni un handicap vizual permanent.

Citește și: Câți bani a strâns Monica Pop din consultațiile făcute la privat în România: „Nu o să credeți”. Medicul oftalmolog face dezvăluiri fără perdea din cariera sa

„Nu doar pe timpul iernii trebuie să ținem cont de niște reguli, e vorba de atitudinea generală față de vederea noastră. De peste 25 de ani spun peste tot ca după vârsta de 40 de ani, dacă nu a avut nimic înainte, orice persoană trebuie să meargă o dată pe an la consult oftalmologic. Sunt niște boli care nu dau simptome, iar când dau e prea târziu. Oamenii nu prea înțeleg. Cu privire la copii, orice copil din această lume, cât ar părea el de sănătos oftalmologic trebuie dus la un consult de pe la 3 sau 4 ani. Sunt copii care nu văd cu un ochi și n-ai de unde să știi. Niciun simptom nu determină că acel copil nu vede cu un ochi.

Recuperarea vederii se poate face exclusiv până la 6 ani. Dacă nu se descoperă problemele la timp, acel copil rămâne cu handicap vizual definitiv. E mare păcat lucrul ăsta. La policlinicile teritoriale, consultațiile sunt gratuite pentru orice fel de copil.

Încă ceva, acolo unde există boli oftalmologice în familie, aproape toate se moștenesc și se poate aștepta oricine să moștenească patologia bunicilor, a părinților. Ar trebui să asculte toată lumea aceste sfaturi. De obicei, nu se întâmplă așa. Oamenii vin, de obicei, în ultimă fază când nu se mai poate face nimic. Ajung aici din neglijență.'', a mai declarat Monica Pop.