Medicamente utilizate pentru boli grave, incluse de azi pe lista celor gratuite

Author: Diana Tilă
Actualizat: 29 iul 2022, 01:25

Medicamente pentru boli grave incluse de azi pe lista celor gratuite.

Guvernul a aprobat introducerea a șapte medicamente pentru boli oncoligice, endocrine, metabolice sau neurologice pe lista celor fără cost.

Citeste si: Lovitură dură pentru cei care au avut COVID-19. O boală gravă îi afecteză. Care sunt primele semne. Medicii avertizează

Medicamente gratuite pentru boli grave 

Potrivit B365.ro, Guvernul României a aprobat, la solicitarea Ministerului Sănătății, în ședința de săptămâna aceasta, o hotărâre prin care sunt introduse 7 denumiri comune internaționale în lista cu medicamentele de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi cu denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor

care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Aceste medicamente se folosesc pentru afecțiuni din cadrul programelor naționale de sănătate: două medicamente destinate bolilor oncologice (DCI Olaparibum și DCI Apalutamidum), un medicament destinat bolilor endocrine şi metabolice (DCI Evolocumab), un medicament destinat bolilor neurologice (tratamentul sclerozei multiple – DCI Cladribinum), un medicament destinat tratamentului hemofiliei şi talasemiei (DCI Nonacog alpha) și două medicamente destinate bolilor cardiovasculare (DCI Dabigatranum etexilatum și DCI Edoxabanum).

Citește și: „Nu vreau să mor. Vă implor. Trebuie să încep radio-chimio” Oana Lis, strigăt de ajutor în mediul online. Soția fostului edil a rămas impresionată de cazul unei femei bolnave de cancer

Citește și: Tensiune mica: ce cauze sunt si cum trebuie sa actionati

Citeste si: Masca ar trebui să fie obligatorie pentru copii? Un cunoscut medic atenționează: „Situația devine complicată!”

În prima parte a anului a fost o acută lipsă a citostaticelor în București. Conform datelor de la acel moment, în cadrul Institutul Oncologic București existau discontinuități de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice și alte trei medicamente adjuvante necesare tratamentului pacienţilor care suferă de cancer.

Cât costă o vacanță de Crăciun în Bucovina. Românii au parte de o reducere în această perioadă

Medicamentele prescrise pot fi ridicate de la orice farmacie

Potrivit unui comunicat al CNAS, care precizează și care sunt excepțiile de la această nouă facilitate, medicamentele prescrise pot fi ridicate de la orice farmacie încă din data de 1 aprilie 2021.

Citeste si: Motivul pentru care copiii ar trebui să crească în prezența unei pisici. Ce spun specialiștii?

Conform CNAS, excepţie fac medicamentele aferente contractelor cost-volum-rezultat, care se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia de află asiguratul, cu condiţia ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află şi medicul care a emis prescripţia medicală

 


Lorena a trecut prin momente aprige de gelozie, după ce Laurențiu i-a făcut complimente Catincăi și s-a apropiat de ea! Iată ce reacții s-au stârnit în Casa iubirii și ce decizie a luat Lorena! „Sunt multe lucruri care trebuie clarificate!”