Mare sarbatoare astazi la romani! Nu uita sa spui "La multi ani!" prietenilor si apropiatilor! Iata ce sfant facator de minuni sarbatoresc crestinii ortodocsi si ce anume nu au voie sa faca femeile azi!

Pe 12 decembrie, este cinstit Sfantul Spiridon, mare facator de minuni.

Sfantul Spiridon este cinstit de Biserica pe 12 decembrie. Spiridon este sfantul care pleaca periodic din racla, pentru a-i ajuta pe oamenii care il cheama in rugaciune, cu credinta si cu dragoste. Astfel, precum se cunoaste indeobste, Sfantul Ierarh Spiridon al Trimitundei ale carui Sfinte Moaste se pastreaza in catedrala cea mare din insula Corfu, Grecia, este un mare facator de minuni.

Sfantul Ierarh Spiridon s-a nascut in jurul anului 270, in localitatea Askia, insula Cipru, in vremea Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Numele sau se trage din cuvantul grecesc "σπυρις", care inseamna "cosulet impletit". Mai inainte de a fi hirotonit episcop, fiind casatorit si avand o fiica, Spiridon s-a indeletnicit cu pascutul oilor. Ramanand vaduv inca de tanar, sfantul a continuat sa-si creasca fiica de unul singur. Mai tarziu, fiica sfantului, Irina, va trece si ea la cele vesnice. Fiind plin de dragoste dumnezeiasca, sfantul va imbratisa o viata ascetica, cheltuindu-si intreaga avere cu ingrijirea bolnavilor si gazduirea strainilor.


Sf. Spiridon. Pentru că sfântul călător este totodată şi patronul cizmarilor, al cojocarilor şi al oierilor, aceştia îl cinstesc cu petreceri şi voie bună, însă nu au voie să facă exces de băutură, altfel se spune că acesta se va supăra. Pentru ca familia să fie sănătoasă, iar casa să fie bogată, de ziua sfântului Spiridon nu se fac nici un fel de munci în gospodărie, femeile nu au voie să spele rufe, să coasă, să facă curăţenie. De asemenea, bărbaţilor le este interzis cu desăvârşire să înjuge vitele pentru că altfel este rău de pagubă iar cel care a pus mâna pe jug va fi schimonosit pentru tot restul vieţii.

Pentru a fi sanatoase si ferite de boli, in aceste zile animalele trebuie sa manance fan din mana stapanilor. Sarbatoarea se tine si pentru ca e rau de lovituri si izbituri, inec ai pentru cadere din pomi dar şi pentru a-i feri pe oameni de fiarele sălbatice în timpul călătoriilor.

In această zi, femeile nu au voie să lucreze. Prin urmare, nu se coase, nu se spală rufe, nu se face curatenie. De asemenea, tot in aceasta zi, familia in care există o femeie insarcinata trebuie să se roage sfantului ca atunci cand ii va veni sorocul să nu nasca copil cu malformatii.

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate