Semnele care arată că roșiile au fost crescute forțat
Sursa:
unsplash
Este sezonul roșiilor, însă specialiștii în horticultură atenționează că nu toate produsele pe care românii le găsesc în piețe sunt sănătoase. Cum pot fi recunoscute roșiile crescute forțat?
Roșiile românești se găsesc în piețele din România de câteva săptămâni, chiar dacă perioada de coacere a acestora este luna iunie. Luând în calcul acest lucru, specialiștii atrag atenția asupra unui soi de roșii care ar putea fi crescute forțat. La ce ar trebui să fie atenți cumpărătorii?
Care este adevărul despre roșiile țuguiate? Iată ce spun specialiștii
Deși sunt prezentate ca fiind un soi bulgăresc de roșii, specialiștii atrag atenția asupra tomatelor țuguiate. Se pare că moțul acestora ar fi un prim semn care arată că
roșiile au fost crescute forțat și stopite cu substanțe care să grăbească procesul de coacere. Experții în horticultură le recomandă oamenilor care cumpără astfel de roșii să elimine cepul de lemn din interiorul acestora, având în vedere că nu este comestibil.
Specialiștii spun că roșiile țuguiate au o formă atipică și că nu ar fi crescute natural
„Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor. Putem vorbi de stimulatori aprobaţi, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar şi interzişi, care sunt mult mai concentraţi.
Aceştia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut şi încă se mai foloseşte, din păcate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forţată a fructelor. Se stropeşte planta sau se aplică la codiţă cu un tampon cu vată îmbibată în aceste substanţe. Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4D, se producea o strangulare ce blochează alimentarea cu substanţe nutritive, cu hrană, a plantei, opreşte fructul din creşetere şi grăbeşte coacerea. Se practică, din păcate, pentru a prinde preţ, să valorifice mai devreme recolta. La o primă vedere, într-o roşie maturată forţat se observă un cep de lemn foarte pronunţat, nematurat. La consum, trebuie eliminat acest ţesut, pentru că nu e comestibil. De asemenea, în roşia secţionată se vede un ţesut diferit, verzui, în care nu prea găseşti seminţe, pentru că nu au timp să se dezvolte. Mai apar mici firişaore verzui, semn că s-au folosit diverse soluţii de forţare.”, a precizat Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău, potrivit adevarul.ro.
Cu toate că specialiștii spun că roșiile țuguiate nu sunt naturale, comercianții îi contrazic, aceștia spunând că această formă a tomatelor este dată de soiul adus din Bulgaria și nu de stopirea roșiilor cu diferite substanțe.
Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.
Distribuirea alocațiilor poate varia de la lună la lună, data fiind influențată de sărbătorile legale celebrate sau zilele de weekend. Iată care este data la care se livrează alocațiile în luna august 2025.
Connie Francis, vedeta pop a anilor '50 și '60, a murit la vârsta 87 de ani. Aceasta a fost cântăreața pieselor „Who's Sorry Now?” și „Pretty Little Baby”.
Felix Baumgartner, iubitul Mihaelei Rădulescu și cunoscutul parașutist austriac și iubitor al sporturilor extreme, a murit joi, 17 iulie, după ce s-a prăbușit cu parapanta în piscina unui hotel din Italia.