Majorările salariale pentru angajații din domeniul public au fost aprobate de Guvern

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 mar 2024, 04:10

După profesori și polițiști, și angajații din Sănătate au ieșit joi în stradă pentru a cere majorarea salariilor.

Sursa: pexels.com

După profesori și polițiști, și angajații din Sănătate au ieșit joi în stradă pentru a cere majorarea salariilor. Guvernul a aprobat cererea.

Sindicaliștii au acordat un ultimatum Guvernului până pe data de 15 iunie pentru a le fi soluționate revendicările, în caz contrar amenințau cu greva generală. Ministerul Muncii a mai propus un alt un set de majorări salariale, de data aceasta pentru o parte din personalul din sectorul de sănătate și pentru a corecta niște diferențe salariale din sectorul de apărare.

Au fost aprobate majorările salariale pentru angajații din sănătate

Salariile de bază ale personalului din sănătate și asistență socială și din apărare, ordine publică și securitate națională se majorează, de la 1 iunie, la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022, potrivit Ministerului Muncii.

Guvernul României a aprobat o Ordonanță de urgență care completează articolul I din OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Citește și: Salarii mai mari pentru o serie de bugetari! Cine primește mai mulți bani?

Ce prevede Ordonanța de Urgență?

Proiectul de OUG pentru completarea art. I din OUG nr. 168/2022 adoptat joi, 8 iunie 2023, la Guvern prevede că începând cu luna iunie, a anului curent:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. II la Legea salarizării unitare a bugetarilor se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022; e vorba, mai exact, de angajați din sectorul de sănătate și asistență socială-- statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii, băieșii, nămolarii, spălătoresele, îngrijitoarele nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, spre deosebire de medici sau asistenți medicali;

- soldele de funcţie/ salariile de funcţie ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. VI la aceeaşi lege se stabilesc la nivelul soldelor de  funcţie/ salariilor de funcţie prevăzute de această lege pentru anul 2022; aici e vorba de angajații din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională, dar și de cei din penitenciare; cea mai recentă majorare salarială dată de Guvern, pentru personalul din administrație (OUG nr.

45/2023), a vizat un număr de  aproximativ 8.000 de angajați din acest sector, ceea ce a dus la crearea unor diferențe de salarizare în raport cu restul angajaților din sistem (polițiști și militari).

Astfel, potrivit ministerului, majorarea salarială implicată de aceste modificări implică un impact bugetar nesemnificativ care nu va dezechilibra țintele fiscal-bugetare pentru anul 2023, ci va constitui un prim pas și o punte în sprijinul aplicării noii legislații care va reglementa salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Citește și: Mii de cadre medicale, în Piața Victoriei. Angajații din Sănătate au ieșit în stradă, deoarece vor salarii mai mari

Această măsură a fost luată de Executiv pentru o parte din personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar, cum ar fi statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii și îngrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, spre deosebire de restul personalului cu studii superioare salarizat pe aceeași anexă, fiind astfel eliminate dezechilibrele de natură salarială din acest sector.

Sursă: avocatnet.ro

 

Taguri:

Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!