Maia Sandu a cerut retragerea forțelor rusești din Transnistria. Consiliul Europei a recunoscut oficial că este un teritoriu ocupat de Federaţia Rusă

,
Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

[Sursa foto: Facebook Maia Sandu]

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cere retragerea trupelor ruse din Transnistria.


In articol:

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria, miercuri, 16 martie, în timpul conferințe de presă comune cu președinele Klaus Iohannis, din cadrul vizitei oficiale la Chișinău și după ce Adunarea Parlamentară din Consiliul Europei a recunoscut oficial că Transnistria este un teritoriu ocupat de Federaţia Rusă.

Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

[Sursa foto: Facebook Maia Sandu]

Citeste si: Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu premierul spaniol Pedro Sanchez. Iohannis: Măsurile UE privitoare la securitatea energetică trebuie să țină cont de Moldova și Ucraina

Maia Sandu a cerut retragerea forțelor rusești din Transnistria

Liderul moldovean a dezvăluit că cerut întotdeauna retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. Maia Sandu a declarat că va face totul pentru a găsi o soluționare diplomatică și pașnică.

„Republica Moldova întotdeauna a spus foarte clar că Federația Rusă are un rol esențial în tot ceea ce ține de conflictul din Transnistria, începând de la originea acestui conflict și toate lucrurile care s-au întâmplat și se întâmplă până în ziua de astăzi. Noi am spus și am cerut întotdeauna retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. Noi am cerut și cerem lichidarea munițiilor din raioanele din stânga Nistrului și, în continuare, pledăm pentru soluționarea pașnică a acestui conflict și vom face totul pentru ca să găsim și să putem pune în practică o soluționare diplomatică, politică pașnică”, a spus președintele Maia Sandu, în conferința de presă alături de Klaus Iohannis, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist privind poziția referitoare la decizia APCE.

Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul deplin al României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene

De asemenea, Klaus Iohannis a spus că rezoluția Adunării Parlamentare are valoare de declarație politică, însă problema transnistreană este o problemă a Moldovei, care trebuie rezolvată în formatele internaționale recunoscute, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale, și fără să afecteze parcursul pro-european al Republicii Moldova.

„Situația tragică din Ucraina nu trebuie să ne facă să uităm că pe teritoriul Republicii Moldova există, încă, un conflict prelungit.

Reafirm aici, la Chișinău, sprijinul deplin al României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute internațional și fără afectarea parcursului său pro-european”, a spus liderul de la București în discursul său.

Citeste si: Iohannis, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu oamenii care părăsesc Ucraina și ajung în România?

Potrivit Gandul.ro, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut, marți seară, excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, iar în rezoluția finală a APCE a fost introdus și un amendament care vorbește de „agresiunea militară (a Rusiei) împotriva Republicii Moldova și face referire și la ocuparea regiunii transnistrene” de către forțele ruse, potrivit G4Media.

Transnistria și-a cerut independența

Președintele Republicii Moldova a fost rugată să comenteze și solicitările guvernului nerecunoscut transnistrean. La începutul lunii martie, Transnistria și-a ceur independența, iar reacție României a fost rapidă. „ Azi, Transnistria a cerut recunoaşterea independenţei. Sunt în contact direct cu colegii din Chişinău. Am discutat cu omologul meu, ministrul Nicu Popescu, şi colegii noştri îşi pregătesc poziţia pe această temă. Aş vrea să vorbesc despre aceasta în timpul Consiliului Afaceri Externe azi, în faţa colegilor. Folosesc această ocazie să reiterez susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a spus şeful diplomaţiei române înainte de reuniunea de atunci a Consiliului Afaceri Externe, la Bruxelles.

„Declarațiile regimului de la Tiraspol se contrazic. Pe de o parte, ei spun că își doresc independența Transnistriei. Pe de altă parte, se întreabă de ce nu au fost consultați atunci când s-a luat decizia să se semneze cererea de aderare a Uniunii Europene. Asemenea declarații au fost făcute de-a lungul timpului. Este important ce vor cetățenii Republicii Moldova, și cei de pe malul drept, și cei de pe malul stâng. Evident că rezolvarea conflictului transnistrean este o problemă serioasă la care căutăm soluții și, repet, această soluție trebuie să fie una pașnică, trebuie să respecte hotarele recunoscute internațional ale Republicii Moldova și trebuie să rezulte într-un stat funcțional și aceasta este ceea ce urmărim noi atunci când ne propunem să identificăm o asemenea soluție. Dar, până la urmă, contează ce doresc cetățenii Republicii Moldova, și cetățenii Republicii Moldova își doresc să trăiască într-o țară democratică, unde le sunt respectate drepturile, unde este respectată demnitatea umană, într-o țară prosperă, unde își pot câștiga în mod cinstit existența. Și pentru acești cetățeni, de pe malul drept și de pe malul stâng, vom munci în continuare ca să putem să realizăm obiectivul de integrare europeană”, a declarat, miercuri, Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat, pe 3 martie, împreună cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu Prim-ministra Natalia Gavrilița, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Cetățenii au ales această opțiune. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental”, a declarat șefa statului la ceremonia de semnare a documentului. Republica Moldova a devenit stat membru al ONU acum 30 de ani, la 2 martie 1992.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Un arhitect spulberă mitul vieţii de 5 stele de la Cluj: „Trăim într-o sărăcie generalizată”

Poliția a vrut să carantineze un magazin cu toți clienții în interior - Unde s-a petrecut incidentul - VIDEO

Video| Fostul avocat al lui Trump, Rudy Giuliani: 'Începem să trăim într-un stat fascist'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

LIVE UPDATE Ziua 174 de război în Ucraina. Vladimir Putin acuză SUA de „prelungirea” războiului ruso-ucrainean. Rusia a semnat cu Iran pentru cumpărarea a 1.000 de drone Shahed 129

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies