Maiaua este un tip de drojdie 100% naturala, care poate fi folosita in cresterea aluaturilor pentru paine, cozonac sau biscuiti. Pentru a prepara maia ai nevoie de doar doua ingrediente, insa tehnica de pregatire trebuie respectata cu atentie daca dorim sa obtinem rapid o maia buna.
Iata cum sa faci maia pentru paine in casa.
Citeste si: Paine toxica: ce tip de paine este toxica
Citeste si: Faina toxica: ce tip de faina este toxica, nu trebuie cumparata
Citeste si: Adevarul despre covrigi: cat de sanatosi sunt de fapt covrigii
Maia naturala: cum se face maiaua
Pentru a prepara maia naturala aveti nevoie de urmatoarele ingrediente si ustensile: un cantar de bucatarie, un bol de sticla sau portelan, o lingura de metal, un borcan de sticla cu capac de 800 de grame, faina integrala, apa plata.
Incepeti prin a pune in vasul de sticla 100 de grame de faina cu 100 de grame de apa. Amestecati foarte foarte bine, dupa care puneti continutul intr-un borcan. Pune capacul peste borcan insa nu-l infileta, pentru a lasa compozitia sa respire. Asaza borcanul intr-un loc ferit de curenti, la o temperatura de aproximativ 21- 24 de grade Celsius.
In ziua urmatoare verifica starea culturii din borcan.
Vei observa ca aceasta si-a dublat volumul si are bule de aer in compozitie, semn ca bacteriile lucreaza si ca procesul de formare pentru maia merge bine.Maia naturala. Este momentul sa amplifici cresterea culturii. Pastreaza 75 de grame din cele 100; arunca diferenta la cosul de gunoi. Ulterior adauga 75 de mililitri de apa la temperatura camerei, 75 de grame de faina si amesteca din nou foarte bine.
Dupa 6 ore vei observa ca maiaua si-a dublat din nou volumul. Dupa alte 6 ore este timpul sa umbli din nou la cultura: opreste 60 de grame de cultura si adauga peste ea 60 de grame de apa si 60 de grame de faina. Amestecati din nou foarte bine si lasati cultura in borcan, acoperita cu capacul.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ulterior, dupa alte 12 ore, separati din nou 60 de grame de cultura, peste care adaugati 60 de grame de faina si 60 de grame de apa. Repetati procedeul de 2 ori pe zi, la interval de 12 ore, timp de alte 6 zile.
In a 10-a zi maiaua naturala este gata. Veti recunoaste acest lucru dupa culoarea ei, de un alb imaculat, si dupa textura aerata si spumoasa atat la interior, cat si la suprafata.
O poti folosi acum pe post de drojdie pentru a prepara paine sau cozonaci gustosi.Citeste si: Tocăniță pentru oameni deștepți. Cum se pregătește rețeta care e gata în doar 20 de minute
Maia naturala: ce beneficii are maiaua naturala
Maiaua naturala are o multime de beneficii pentru organismul uman, beneficii care nu pot fi ignorate. Spre deosebire de painea preparata cu drojdie clasica, painea cu maia nu ingrasa.
Maia are o multime de beneficii pentru sistemul digestiv si protejeaza flora intestinala. In plus, painea cu maia nu baloneaza si nu provoaca alergii.
Painea cu maia are o aroma si o textura net superioare painilor facute cu drojdie din comert, exteriorul fiind crocant iar interiorul fiind moale si aerat. Painea cu maia are si un termen de valabilitate mai mare si rezista bine in timp, fara a se usca.
Foarte important: painea cu maia poate fi consumata fara grija de persoanele diabetice, deoarece are un indice glicemic mai scazut decat painea facuta cu drojdie clasica. Painea cu maia este indicata si celor care au intoleranta la gluten, deoarece maia dezactiveaza partial sau chiar total proteinele din gluten.
Nu in ultimul rand, maia naturala neutralizeaza acidul fitic care se gaseste in cereale; acest compus impedica absorbtia mineralelor de organism.
Maia naturala: ce ingrediente iti trebuie ca sa faci paine cu maia
Pentru o paine cu maia ai nevoie de urmatoarele ingrediente si cantitati: 150 de grame de maia, 300 de grame de apa, 370 de grame de faina integrala, 5 grame de sare.