Lovitură pentru românii cu credite bancare. „Ratele vor crește cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei pe lună”

,
bani

Lovitură pentru românii cu credite bancare. 

[Sursa foto: PixaBay]

Ratele românilor cresc din ce în ce mai mult. Cursul valutar instabil şi inflaţia în creştere pun presiune pe Banca Centrală să majoreze dobânda-cheie.


In articol:

Vești proaste pentru români, datoriile la bănci cresc în ritm alert. Dobânda-cheie se află în pericol de mărire din cauza cursului valutar instabil și inflația în creștere, care pun presiune pe Banca Centrală.

În luna noiembrie, ar putea să aibă loc majorarea ratelor românilor vor fi mai scumpe cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei pe lună, potrivit specialiștilor.

banca

Ratele românilor cresc din ce în ce mai mult.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Anunțul mult așteptat de români. Se majorează salariul minim! Anunțul făcut de Florin Cîțu: "Să fie de la 1 noiembrie sau 1 decembrie şi..."

Lovitură pentru românii cu credite bancare

Se pare că anul acesta, mai exact în luna iulie, românii s-au împrumutat cu 6,3 miliarde de lei, mai mult cu 2, 1% față de luna iunie. Astfel, în total, românii au de achitat băncilor suma de 306 miliarde de lei.

Cu toate acestea, cei mai afectați sunt cei care au luat credite bancare înainte de primăvara lui  2019, deoarece vechiul indice IRCC se află deja în creștere. ROBOR, la trei luni de zile, aduce un plus la rata lunară de 15 lei pentru acești români.

Citeste si: Florin Cîțu a făcut anunțul! Ce se întâmplă de la 1 noiembrie cu prețurile gazelor și energiei electrice

Totodată, Banca Centrală se pregătește să majoreze dobânzile de două ori.

Potrivit analiștilor, acest lucru ar putea să aibă loc în luna noiembrie și în luna ianuarie a anului 2022.

„Factorii care influenţează întotdeauna dobânda sunt inflaţia, riscul general al pieţei, probleme de lichiditate. Avem şi această dobândă reală care e legată de dezechilibrul dintre cerer şi ofertă de capital de pe piaţă”, a explicat Cristian Păun, profesor de economie, pentru EVZ, citat de RTV.

„Inflaţia e deja destul de sus.

E deja 5,3%. Atunci BNR va majora dobânda-cheie. Ceea ce duce în lanţ la majorarea dobânzilor de către bănci. Ratele românilor vor fi mai scumpe cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, pe lună”, a precizat Adrian Câciu, analist economic, pentru Antena 3, citat de RTV. 

Prin urmare, un român care a luat un credit pe 30 de ani, în valoare de 250.000 de lei, avea în luna mai o rată lunară de 1.123

de lei, calculată la un indice ROBOR la 3 luni, de 1,5%. În condițiile în care același indice va ajunge la 2,5%, clientul va plăti mai mult cu 144 lei pentru aceeași rată lunară, potrivit RTV.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Curs valutar BNR vineri, 3 decembrie 2021. Ce se întâmplă cu leul la final de săptămână. Cursul valutar pentru euro și dolar la BCR, ING și Raiffeisen Bank

Scandal în ședința de guvern - Arafat vs. Rafila și Grindeanu: Șeful DSU a cerut noi restricții (surse)

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Curs valutar BNR joi, 2 decembrie 2021. Cu cât se vinde euro? Cursul valutar pentru principalele monede la ING, BRD și BCR

Cât valorează cea de-a 13-a pensie și cine o primește? Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a făcut anunțul

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies