Localitatea Certeju de Sus ar putea ajunge un nou caz Rosia Montana VIDEO

Un alt studiu, realizat acum cinci ani, vorbeste despre bogatii mult mai insemnate.

In adancuri, la Certeju, s-ar afla zacaminte de aur si argint in valoare de doua miliarde de dolari! Si totusi, cei care mai traiesc pe acest munte de aur sunt saraci lipiti pamantului. Altii s-au imbogatit. Minvest, proprietarul minei, a pus lacatul pe toata activitatea de exploatare in 2006, lasand oamenii din Certeju de Sus fara locuri de munca, fara bani, fara speranta. Declarata nerentabila de autoritatile romane, mina a atras interesul unei companii private. A cumparat muntele piatra cu piatra si se lupta de ani buni pentru a redeschide exploatarea.

Ministerul Mediului a blocat, insa, pentru moment, proiectul. 27 de mii de tone de cianuri si 15 mii de tone de sulfat de cupru ar urma sa fie folosite la exploatare. Mai mult, spun cei care lupta pentru apararea mediului, prin contract, compania exploatatoare nu ofera nicio garantie privind refacerea mediului inconjurator in cazul unui dezastru.

Citeste si: Șoc total în Europa! Fenomenul extrem care face ravagii pe tot continentul - capital.ro

Asa s-a inabusit protestul ONG-istilor din fata Guvernului, care voiau sa atraga atentia inca din vara ca Certeju poate ajunge un nou caz Rosia Montana. De la distanta, acesti cativa tineri tin cu dintii de aurul tarii. Cei care traiesc pe pamantul ce-l adaposteste aproba, in schimb, exploatarea, in orice conditii. Redeschiderea minei ar fi pentru ei, la propriu, o mina de aur! Pentru unii muma, pentru altii ciuma, extragerea bogatiilor din subteran ramane deocamdata o himera.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Cookies