LIVE UPDATE Ziua 405 de război în Ucraina: Lavrov susține că Rusia și China vor sta „umăr la umăr” ca să-și apere interesele. Finlanda va deveni marți membră a NATO

Author: Diana Tilă

Serghei Lavrov, Vladimir Putin și Xi Jinping

Sursa: Twitter

Rusia continuă să bombardeze Ucraina. Armata ucraineană susține că forțele rusești au încercat să avanseze în Ucraina și au atacat intens orașul Bahmut.

Bombardamentele au continuat în orașul Bahmut, iar Ucraina a ridiculiza afirmațiile Rusiei, conform cărora ar fi capturat centrul administrativ al orașului

din estul Ucrainei, spunând că inamicii săi au înălțat un steag al victoriei pe „un fel de toaletă".

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 404 de război în Ucraina: Klaus Iohannis a prezentat ce a discutat cu Olaf Scholz: "Este important să sprijinim substanțial stabilitatea și reziliența Republicii Moldova"

​Ucraina: Drone rusești au lovit portul Odesa

Autoritățile din Odesa au transmis marți, 4 aprilie, că rușii au atacat portul ucrainean de la Marea Neagră și au provocat daune, potrivit AFP. 

"Inamicul tocmai a lovit Odesa și districtul Odesa cu atacuri UAV" (vehicule aeriene fără pilot), a informat administrația locală într-un comunicat postat pe Facebook. "Sunt pagube", a adăugat, fără a furniza alte detalii.

Citește și: Rusia vrea să recruteze 400.000 de bărbați, pentru a fi înrolați. Ultima mobilizare ordonată de Vladimir Putin a vizat 300.000 de bărbați

Lavrov susține că Rusia și China vor sta „umăr la umăr” ca să-și apere interesele

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul încearcă să saboteze amiciția dintre Rusia și China, discutând despre relațiile lor inegale și despre apartenența Moscovei față de Beijing, potrivit Reuters.

Mai mult, ministrul rus a declarat că sugestiile privind o relație inegală între Moscova și Beijing „au fost exagerate în general de țările neprietenoase" de mult timp.

„Vedem acest lucru ca pe o încercare de a arunca o umbră asupra succeselor noastre, de a crea o barieră în prietenia dintre Moscova și Beijing”, a declarat Lavrov.

De asemenea, Serghei Lavrov a spus că are un „ sentiment de camaraderie” și disponibilitatea de a sta „ umăr la umăr” cu omologul său chinez pentru a apăra interesele țărilor lor.

Citește și: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!

Ministrul rus de externe a mai precizat că, poziția răutăcioasă a Uniunii Europene față de Moscova înseamnă că aceasta a „ pierdut" Rusia. Astfel, intenția Moscovei este să trateze Europa într-o manieră dură dacă va fi necesar.

Șeful diplomației ruse a declarat că cele 10 ore de discuții purtate luna trecută între liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și președintele chinez Xi Jinping au propulsat „parteneriatul strategic" dintre Moscova și Beijing dincolo de "un context exclusiv bilateral".

Citește și: Rusia a anunțat că a doborât, pe frontul din Ucraina, prima bombă americană GLSDB

Lavrov a declarat că relațiile proaste ale UE cu Moscova sunt o chestiune care a apărut din vina Uniunii, din cauza sprijinului acordat de UE „regimului criminal" de la Kiev cu arme și instructori militari.

„Uniunea Europeană a pierdut Rusia. Dar este vina ei. Țările membre ale UE și liderii UE sunt cei care declară în mod deschis că este necesar să provoace, așa cum o numesc ei, o înfrângere strategică Rusiei", a declarat Lavrov pentru site.

„Ca răspuns la pașii ostili, vom acționa într-o manieră dură, dacă va fi necesar, pe baza intereselor naționale ale Rusiei și a principiilor de reciprocitate acceptate în practica diplomatică", a mai spus el.

Finlanda va deveni marți membră a NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni, 3 aprilie, că Finlanda va deveni marți, 4 aprilie, cel de-al 31-lea stat membru al NATO și steagul finlandez va fi ridicat pentru prima dată la sediul organizației, conform Agerpres.

„Este o săptămână istorică. Mâine (marți- n.r.) vom primi Finlanda în NATO, care va deveni cel de-al 31-lea membru al NATO. Vom ridica steagul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO ”, a declarat Stoltenberg în cadrul conferinței de presă premergătoare reuniunii miniștrilor de externe ai organizației de marți și miercuri.

LIVE UPDATE Ziua 126 de război în Ucraina. Zelenski cere NATO să admită țara sa în alianță: “Ucraina nu a plătit suficient?”

Citește și: Vladimir Putin a anunțat că Rusia își va muta armele nucleare în Belarus. Liderul de la Kremlin compară mișcarea cu staționarea armelor SUA în Europa

Ridicarea steagului Finlandei la sediul NATO din Bruxelles va avea loc marți, în cadrul unei ceremonii, la ora 15.00.

Toți suntem de acord că aderarea Suediei trebuie să aibă loc rapid”, a spus Stoltenberg, referindu-se la cealaltă țară nordică care a făcut cerere de aderare, dar aceasta nu a fost ratificată de două state membre, Turcia și Ungaria.