LIVE UPDATE Ziua 328 de război în Ucraina. Bilanțul morților din Dnipro a ajuns la 44 de victime. Ministrul Apărării din Rusia anunță că își va suplimenta personalul militar cu până la 1,5 milioane de oameni

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 17 ian 2023, 14:00

Peste 20 de persoane sunt încă dispărute după bombardamentele de la Dnipro

Sursa: Twitter Comitato Ventotene

ONU confirmă că s-au făcut 7.031 de victime de la începutul războiului. Serviciile de urgență anunță că 25 de persoane sunt încă de negăsit după atacul de la Dnipro, oraș din Ucraina.

Primarul din Dnipro spune că bilanțul morților a ajuns la 44 de victime

UPDATE 12.36: Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra unei clădiri de apartamente din orașul Dnipro din estul Ucrainei a crescut la 44 de persoane, a declarat primarul orașului Dnipro, Borys Filatov.

„Eu sunt aici. Deja 44 de morți”, a scris Filatov pe Facebook, precizând că se afla în vizită la locul atacului de sâmbătă.

Autoritățile regionale au declarat mai devreme, marți, că trupul unui copil se numără printre ultimele recuperate dintre dărâmături.

UPDATE 12.17: Rusia a anunțat că va face „schimbări majore” în forțele sale armate din 2023 până în 2026, promițând să își reorganizeze structura militară după luni de eșecuri pe câmpul de luptă din Ucraina.

Pe lângă reformele administrative, Ministerul Apărării a declarat că va consolida capacitățile de luptă ale forțelor sale navale, aerospațiale și de rachete strategice, relatează Reuters.

„Numai prin consolidarea componentelor structurale cheie ale forțelor armate este posibilă garantarea securității militare a statului și protejarea noilor entități și instalații critice ale Federației Ruse”, a declarat ministrul apărării, Serghei Șoigu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că schimbările au fost făcute necesare din cauza „războiului prin procură” dus în Ucraina de către Occident, care a trimis armament din ce în ce mai greu în Ucraina pentru a o ajuta să reziste forțelor rusești.

Cea mai recentă invazie a Rusiei în Ucraina a început în februarie 2022.

Ministerul Apărării, care s-a confruntat cu critici interne aspre pentru ineficiența demersului său de a prelua controlul asupra unor suprafețe mari din Ucraina, a promis în decembrie că își va crește personalul militar la 1,5 milioane de oameni.

UPDATE 10.18: Salvatorii au găsit în această dimineață cadavrul unui copil în dărâmăturile clădirii rezidențiale înalte lovite de Rusia la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit oficialilor ucraineni.

„La ora 09.46, corpul unui copil mort a fost găsit de sub dărâmăturile clădirii rezidențiale distruse, la etajul 4. În total, 41 de persoane au murit (inclusiv patru copii), 79 de persoane au fost rănite (inclusiv 16 copii), iar 39 de persoane au fost salvate (inclusiv șase copii)”, a declarat Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei.

Rusia a negat în repetate rânduri că ar fi vizat civili în Ucraina, în ciuda dovezilor privind numărul tot mai mare de morți în rândul populației, pe care ONU îl estimează la peste 7.000. 

Peste 20 de persoane sunt în continuare dispărute după atacul din Dnibro

UPDATE 9.30: Serviciile de urgență ucrainene au declarat că 25 de persoane sunt în continuare dispărute după atacul cu rachete din weekend asupra unui bloc rezidențial din Dnipro, în urma căruia au murit cel puțin 40 de persoane, inclusiv trei copii.

„Dnipro: Începând cu ora 08:00 a zilei de 17 ianuarie, 39 de persoane au fost salvate, inclusiv șase copii. 40 de persoane au murit, inclusiv trei copii. 79 de persoane au fost rănite, inclusiv 16 copii.

Citește și: Angajări Armată 2023: Ministerul Apărării vrea recruteze tineri fără studii militare

Am primit 47 de rapoarte de persoane dispărute, dintre care 18 persoane au fost găsite moarte, patru persoane au fost găsite în viață cu rude, în spitale, 25 de persoane sunt în prezent căutate.

Psihologii Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență au acordat asistență la 176 de victime. Operațiunile de căutare și salvare și de demontare a elementelor structurale periculoase sunt în curs de desfășurare. Serviciile comunale au îndepărtat peste 9.000 de tone de resturi de construcții și 41 de mașini avariate. Un total de 415 persoane... au fost implicate în lucrări”, au transmis serviciile de urgență, Într-un mesaj postat pe Telegram. 

Peste 7.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului

UPDATE 8.40: Peste 7.000 de civili au fost uciși în Ucraina de când Rusia a invadat țara vecină în februarie anul trecut, a declarat, luni, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).

S-a confirmat că au fost uciși 7.000 de civili, dar bilanțul real este  „considerabil mai mare”, spune ONU.

Citește și: Cum arată noile drone achiziționate de Garda de Coastă a României. Sunt patru la număr și au costat o avere. Ce pot să facă acestea

„Cele mai multe dintre victimele civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu efecte în zone extinse, inclusiv bombardamente cu artilerie grea, sisteme de rachete cu lansare multiplă, rachete și lovituri aeriene”, se arată într-un comunicat al OHCHR.

LIVE UPDATE Ziua 327 de război în Ucraina. Noi atacuri au fost lansate în Zaporojie! Belarus și Rusia au început exerciții militare comune în această dimineață, iar Vladimir Putin este mulțumit de modul în care decurge războiul

Biroul ONU pentru drepturile omului a precizat că sunt confirmați 7.031 de morți civili, dar crede că numărul real al victimelor este mult mai amre, având în vedere că multe dintre rapoarte nu au fost confirmate încă și că zonele în care au loc lupte intense sunt inaccesibile.

Cele mai multe dintre decesele înregistrate în rândul civililor au avut loc în zonele din Ucraina aflate sub controlul guvernului- 6.536, față de 495 înregistrate în zonele controlate de Rusia. OHCHR nu a atribuit responsabilitatea pentru aceste decese.

Ucraina spune că numărul civililor uciși ar putea fi de ordinul zecilor de mii. Ambele țări neagă că ar fi vizat civili.

 


Nona pare interesată de un date cu Ionuț: „Da, mi-aș dori!”. Concurenta urmează să decidă ce va face în această privință

Nona este interesată de Patrick, dar, atunci când a intrat în „Casa Iubirii”, era îndreptată spre Ionuț. Acum, aceasta are șansa de a avea un date cu Ionuț și mâine, 2 februarie, urmează să decidă dacă va accepta sau nu.

Cookies