LIVE UPDATE Ziua 213 de război în Ucraina: SUA nu vor recunoaște referendumurile organizate de Rusia.  Zelenski cere ucrainenilor din teritoriile ocupate de ruşi să fugă de mobilizare

,

Președintele SUA a declarat că referendumurile organizate de Rusia în Ucraina nu sunt decât o imitație lipsită de valoare.

Joe Biden a declarat că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată referendumurile organizate de Rusia în părțile ocupate ale Ucrainei.

Citeste si: Rușii, obligați să participe la miting-urile care sprijină referendumurile pentru anexarea teritoriilor Ucrainei

Mesajul ferm al lui Joe Biden

Statele Unite nu vor recunoaște niciodată teritoriul ucrainean ca fiind altceva decât o parte a Ucrainei. Referendumurile Rusiei sunt un simulacru, un pretext fals pentru a încerca să anexeze părți din Ucraina prin forță, încălcând flagrant dreptul internațional, inclusiv Carta Națiunilor Unite “, a declarat Biden într-un comunicat preluat de  CNN.

Acesta a precizat că SUA vor continua să lucreze cu aliații pentru a  “i mpune costuri economice suplimentare rapide și severe Rusiei : “ Statele Unite sunt alături de partenerii noștri din întreaga lume – și de fiecare națiune care respectă principiile fundamentale ale Cartei ONU – în respingerea oricăror rezultate fabricate pe care le va anunța Rusia .”

Trupele Kievului au reușit să recucerească teritorii în regiunea Donbas

Armata ucraineană a recucerit un sat din estul regiunii Donețk, precum și teritoriul din jurul orașului-cheie Bakhmut din Donbas, afirmă Kievul.

Citeste si: LIVE TEXT: Cetățenii sunt păziți de soldați înarmați în timp ce votează pentru referendumuri. Centrele de recrutare din Rusia au fost atacate cu cocktailuri Molotov de când Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială

" Armata ucraineană a recucerit satul Yatskivka din regiunea Donețk", a declarat reporterilor un oficial de rang înalt al armatei, adăugând că forțele de la Kiev "au recâștigat, de asemenea, controlul asupra pozițiilor de la sud de Bakhmut", tot în Donețk, unde vineri se desfășura votul în teritoriul controlat de Rusia, notează  France 24.

 Zelenski cere ucrainenilor din teritoriile ocupate de ruşi să fugă de mobilizare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut oamenilor din teritoriile ocupate de ruşi în Ucraina să evite prin orice mijloc recrutarea în armata rusă, iar dacă totuşi ajung acolo, să saboteze orice activitate a inamicului.

"Lumea va reacţiona absolut corect la referendumurile false- vor fi condamnaţi fără echivoc, şi va reacţiona la mobilizarea criminală pe care ocupanţii încearcă în prezent să o desfăşoare în Crimeea şi în alte părţi ale Ucrainei, pe care le controlează până acum. În Crimeea există încercări de a găsi şi mobiliza cât mai mulţi bărbaţi. Avem deja dovezi în acest sens. Aceasta este o încercare deliberată a Rusiei de a distruge poporul tătar din Crimeea, aceasta este o încercare deliberată a statului agresor de a lua viaţa cât mai multor locuitori ai teritoriului invadat de trupele ruse. Am o cerere simplă către toţi oamenii noştri din teritoriul ocupat temporar: faceţi principalul lucru – salvaţi-vă vieţile şi ajutaţi-ne să slăbim şi să distrugem ocupanţii. Ascundeţi-vă de mobilizarea rusă prin orice mijloace. Evitaţi scrisorile de recrutare. Încercaţi să ajungeţi pe teritoriul liber al Ucrainei. Dar dacă intraţi în armata rusă, sabotaţi orice activitate a inamicului, împiedicaţi orice operaţiune rusă, oferiţi-ne orice informaţie importantă despre ocupanţi- bazele lor, cartierul general, depozitele cu muniţie. Şi cu prima ocazie, treceţi la poziţiile noastre. Fă totul pentru a-ţi salva viaţa şi a ajuta la eliberarea Ucrainei", a cerut Zelenski în discursul de vineri seară, potrivit  News.ro.

Citeste si: Rușii fug de mobilizarea lui Putin. Cozi kilometrice s-au format la punctele de frontieră

Şeful naţiunii ucrainene a spus că de la începutul acţiunilor în estul ţării, în septembrie, au fost deja eliberate aproximativ 9 mii de kilometri pătraţi de teritoriu şi aproximativ 400 de aşezări.

"Acest rezultat tangibil a fost atins în special datorită faptului că oamenii noştri din teritoriul ocupat temporar ne-au ajutat. Vă rugăm să faceţi totul pentru a creşte acest ajutor. Oferă serviciilor noastre speciale toate informaţiile despre cei care organizează şi ajută la desfăşurarea acestei farse cu referendumuri false. Furnizaţi toate informaţiile despre mobilizarea rusă, despre armata rusă în general. Ajută-i pe cei din zonele ocupate care au nevoie: bătrâni, oameni singuri, familii cu copii. Ucraina se va întoarce pe toate pământurile sale şi trebuie să salvăm cât mai mulţi dintre oamenii noştri de acolo", a adăugat el.

Zelenski a subliniat că armata rusă a folosit drone iraniene pentru a ataca regiunea Dnepropetrovsk şi Odesa. "Am însărcinat Ministerul Afacerilor Externe să ofere un răspuns dur la acest fapt. Lumea va şti despre fiecare fapt de colaborare cu răul şi va avea consecinţele corespunzătoare. S-a decis deja retragerea acreditării ambasadorului Iranului în Ucraina, precum şi reducerea semnificativă a numărului personalului diplomatic al Ambasadei Iranului", a spus el, precizând că mai multe drone iraniene au fost doborâte de ucraineni.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Mii de militari au demisionat din Armata Română, după izbucnirea războiului în Ucraina. Numărul s-a dublat față de anul 2021. Ce soluții propune MApN

Comentariu | Schengen cu migranți bătuți și alergați cu câini la frontieră (Crenguța Nicolae)

Mii de militari au demisionat din Armata Română, după izbucnirea războiului în Ucraina. Numărul s-a dublat față de anul 2021. Ce soluții propune MApN

Trei sferturi dintre șoferi nu cunosc acest marcaj rutier. Unde este întâlnit și de ce e important să-l observi

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies