LIVE UPDATE Ziua 112 de război în Ucraina. Șeful NATO cere „mai multe arme grele” pentru Ucraina. Zelenski: "Este vital să rezistăm în Donbas"

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 16 iun 2022, 10:04

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Sursa: Facebook

​Luptele continuă miercuri, 15 iunie, în Ucraina. Trupele Moscovei continuă asaltul asupra oraşului Severodonețk.

Armata rusă le-a dat ultimatum soldaților ucraineni, care rezistă în uzina chimică din Severodonețk.

Rusia le-a cerut să nu se  mai opună și să depună armele până miercuri dimineață, la ora 8, ora României.  

Mai mult, forțele ruse susțin că vor permite un coridor umanitar de 12 ore, pentru evacuarea civililor refugiați în uzină. Potrivit autorităților ucrainene, aproximativ 560 de oameni se ascund în subteranele fabricii.

"Este vital să rezistăm în Donbas, pentru că rezultatul va determina cursul războiului", a spus președintele Zelenski în mesajul său din cursul nopții. 

Citeste si: Carmen Harra, noi predicții fulgerătoare! Cât de afectată va fi Romania de război și inflație

Rușii au bombardat regiunea Dnipropetrovsk

Primarul Apostolove, Andrii Osa, a declarat că în atacul rusesc asupra regiunii Dnipropetrovsk au murit 4 persoane, iar un bărbat a fost rănit. Bărbatul rănit a fost spitalizat, potrivit Kyiv Independent.

Orașul Apostolove a fost bombardat marți seara, 14 iunie, rușii lansând mai multe rachete.

 

Citește și: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!

Șeful NATO: Ucraina are nevoie de “mai multe arme grele”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține că țările occidentale ar trebui să trimită mai multe arme grele Kievului, pentru a-l ajuta să lupte împotriva armatei ruse care avansează în estul Ucrainei, conform AFP.

“Da, Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele”, a declarat Jens Stoltenberg în cursul unei conferințe de presă la Haga după întâlnirea cu liderii a șapte țări europene membre ale Organizației Tratatului Atlanticului la Nord, în ajunul unui summit important.

Citeste si: China amenință cu războiul! "Armata chineză nu va ezita, oricare ar fi prețul"

NATO a început să-şi “ intensifice ” livrările de arme către Kiev, a adăugat el, subliniind că ucrainenii sunt “ absolut dependenţi de aceste livrări pentru a face faţă agresiunii brutale a Rusiei”.

Zelenski: "Este vital să rezistăm în Donbas"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut, marți seară, ucrainenilor să „ reziste ” în Donbas, regiunea din estul Ucrainei considerată de el „ vitală ” și de care va depinde viitorul războiului dus de Moscova contra Kievului, conform AFP, citată de News.ro.

Citeste si: Cine este tânărul marocan, în vârstă de 21 de ani, condamnat la moarte de către ruși. Prietenii lui susțin că este victima „jocurilor” rusești

„Este vital să rămânem în Donbas!”, a declarat Zelenski în alocuţiunea sa zilnică, difuzată pe Telegram, „apărarea regiunii este esențială pentru a da un indiciu despre cel care va domina în săptămânile următoare”.

Rusia discută împărțirea Ucrainei în districte

O schemă pentru împărțirea administrativ-teritorială a Ucrainei în cazul ocupării acesteia de către trupele ruse a fost prezentată la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, informează publicația Nexta. 

Update Live Ziua 546 de război în Ucraina: Rușii au lovit silozurile din regiunea Odesa