Lituania primește amenințări din partea Rusiei din cauza acțiunilor ei care vor cauza „durere” și care vor genera „consecințe grave”

,
lituania-kaliningrad-rusia-mărfuri-tranzit

Lituania primește amenințări din partea Rusiei

[Sursa foto: Istock]

Lituania a decis să interzică tranzitul de mărfuri, care au fost vizate de sancțiunile Uniunii Europene, către Kaliningrad. Tehnologia avansată, cărbunele, materialele de construcție și metalele sunt doar unele dintre ele.


In articol:

După ce Lituania a decis să interzică tranzitul mărfurilor sancționate de Uniunea Europeană către Kaliningrad, Rusia a reacționat și a început să amenințe imediat.

Tranzitul de mărfuri spre și din Kaliningrad este unul dintre punctele din tratatul dintre Federația Rusă și Lituania, iar Moscova susține că acesta a fost încălcat.

Nikolai Patrushev, consilierul de Securitate al președintelui rus, a declarat, chiar de la Kaliningrad, că Letonia va plăti pentru decizia de interzicere a tranzitului mărfurilor.

Letonia, amenințată direct de către Rusia

„Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile adecvate sunt în curs de elaborare în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat. Aceste măsuri vor avea consecințe grave,cu impact negativ serios și dure asupra populației Lituaniei”, a spus Nikolai Patrushev.

Citeste si: Ucraina amenință cu aruncarea în aer a podului care face legătura între Crimeea și Rusia, cunoscut ca „Podul lui Putin”

„Este ironic să auzim retorici despre presupusele încălcări ale tratatelor internaționale din partea unei țări care a încălcat posibil fiecare tratat internațional. Nu există niciun blocaj în Kaliningrad. Lituania pune în aplicare sancțiunile adoptate la nivelul UE”, a declarat Ingrida Simonyte, premierul din Lituania.

Mai mult decât atât, The Guardian a menționat, conform biziday.ro, că a avut loc o convocare a ambasadorului Uniunii Europene la Moscova, la sediul Ministerului de Externe. În acest sens, oficialul a delarat că, atât timp cât alimentele, care nu au fost sancționate de Uniunea Europeană, continuă să tranziteze, nu este vorba de niciun „blocaj” în Kaliningrad.

lituania-kaliningrad-rusia-mărfuri-tranzit

Lituania primește amenințări din partea Rusiei

[Sursa foto: Istock]

Cum au reacționat locuitorii din apropierea Kaliningradului?

După ce amenințările au fost făcute, locuitorii din apropierea Kaliningradului s-au arătat nemulțumiți de reacția Rusiei și speră ca NATO să facă ceva în această privință.

„Nimic rău nu se va întâmpla, pentru că Lituania este în NATO și în Uniunea Europeană. Nu cred că ne vor ataca agresiv”, a declarat Vitalijus Sidiskis pentru Reuters.

„Noi lucrăm chiar lângă graniță, iar manevrele și focurile de armă ne îngrijorează un pic. Ne e teamă mai degrabă de război, de invazie. Economia este economie”, a declarat și Galina Mateikuniene, conform Digi24.ro.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a menționat că „măsurile provocatoare” din partea Lituaniei sunt evaluate, pentru o răspundere direct proporțională din partea Rusiei.

Citeste si: Klaus Iohannis cere tragerea la răspundere a invadatorilor ruși, după vizita efectuată în Irpin și în Kiev

„Evaluăm măsurile provocatoare ale părții lituaniene care încalcă obligațiile internaționale ale Lituaniei și, înainte de toate, Declarțaia Comună dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană privind tranzitul mărfurilor între Regiunea Kaliningrad și restul teritoriului Federației Ruse din 2002, ca deschis ostile.

Dacă, în viitorul imediat, tranzitul mărfurilor între Kalinigrad și restul teritoriului Federației Ruse prin Lituania nu va fi reluat în totalitate, Rusia își rezervă dreptul de a acționa pentru a-și apăra interesele naționale”, a spus acesta, potrivit Digi24.ro.

 

Citește-ne pe

Citește și:

EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004

Rusia a început să elibereze pașapoarte cetățenilor din orașele ucrainene ocupate. Primele pașapoarte au fost emise sâmbătă, 11 iunie

Extrema dreaptă italiană îndulcește tonul înaintea alegerilor: Fascismul aparţine istoriei

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Putin a dat un ordin de luptă. O sursă susține că rușii ar fi folosit un nou avion care le poate asigura o victorie importantă

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies