La ce ore e bine sa te culci? Cand sa te bagi in pat ca sa te odihnesti asa cum trebuie

Author: B.M.
Actualizat: 27 feb 2020, 16:42
La ce ore e bine sa te culci? Cand sa te culci ca sa adormi rapid

Afla la ce ore e bine sa te culci: care este cel mai bun interval ca sa te bagi in pat pentru a te trezi fresh a doua zi.

Ne petrecem in medie o treime din viata dormind, astfel ca somnul are o importanta majora in starea de bine a organismului uman. Deficienta de somn este o reala problema si afecteaza felul in care luam deciziile, gestionam emotiile si relationam cu cei din jur.

Iata cate ore de somn sunt necesare in functie de varsta si la ce ore e bine sa te culci.

La ce ore e bine sa te culci

In calcularea orelor la care e bine sa te culci, trebuie sa tinem cont ca, in medie, un somn linistitor trebuie sa includa cinci sau sase cicluri, cu o durata individuala de 90 de minute. La acest timp se adauga durata medie in care un om adoarme, care este de aproximativ 14 minute. De asemenea, este foarte important ca ciclurile de somn sa nu fie intrerupte.

Pornind de la cifrele de mai sus, iata la ce ore e bine sa te culci, daca vrei sa ai un somn odihnitor: daca vrei sa te trezesti la 6 dimineata, trebuie sa te culci la 20:46 sau la 22:16.

Daca vrei sa te trezesti la 7 dimineata, trebuie sa te culci la 21.46 sau la 23 si 16. Daca vrei sa te trezesti la 8 dimineata, trebuie sa te culci la 22:46 sau la 00:16.

Citeste si: Mancare de urzici: trucul ca sa nu iti iasa amare si tari

Citeste si: Chec cu iaurt fara faina- trucul ca sa iti iasa pufos si moale

Citeste si: Oua toxice: cum iti dai seama cand devin ouale toxice

La ce ore e bine sa te culci: de cate ore de somn ai nevoie, in functie de varsta

Nevoia de somn difera in functie de varsta si descreste, pe masura ce imbatranim. Iata de cate ore de somn ai nevoie, in functie de varsta:

- 0- 3 luni: 14- 17 ore de somn pe zi

- 4- 11 luni: 12- 15 ore de somn pe zi

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

- 1- 2 ani: 11- 14 ore de somn pe zi

- 3- 5 ani: 10- 13 ore de somn pe zi

- 6- 13 ani: 9- 11 ore de somn pe zi

- 14- 17 ani: 8- 10 ore de somn pe zi

- 18- 25 ani: 7- 9 ore de somn pe zi

- 26- 64 ani: 7- 9 ore de somn pe zi

- 65+ ani: 7- 8 ore de somn pe zi.

Citeste si: Piure de cartofi. Unde greșești când îl prepari

Ce se intampla daca nu dormi suficient

Privarea de somn are un impact negativ semnificativ asupra sanatatii. Cei care nu dorm suficient au un sistem imunitar slabit si sunt mult mai vulnerabili in fata bolilor.

Cei care nu dorm au un risc mai mare de a face diabet de tip doi, au probleme de greutate si probleme hormonale. In plus somnul creste riscul dezvoltarii de boli cardiovasculare.

Privarea de somn creste tensiunea arteriala deoarece inima lucreaza suplimentar si nu mai are parte de perioada de odihna din timpul somnului, cand pompeaza sangele mai incet.

S-a demonstrat ca cei care nu dorm suficient au un apetit alimentar mai mare, zona creierului care declanseaza placerea consumului de alimente fiind mult mai activa.

De asemenea, s-a demonstrat ca cei care dorm mai putin de 6 ore pe noapte au sanse mai mari sa devina supraponderali, deoarece organismul are dificultati in procesarea zaharului si leptinei din sange. Cei care sunt privati de somn au sanse mai mari si de a dezvolta diabet de tip 2.

 

Taguri: