Klaus Iohannis, primul mesaj pentru profesori, elevi și părinți de la începutul grevei generale: „Solicitările dascălilor sunt întemeiate”

Author: Lavinia Medrea

Klaus Iohannis, primul mesaj pentru profesori, elevi și părinți de la începutul grevei generale

Sursa: Facebook Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis azi, la Sibiu, un mesaj pentru elevi, profesori și părinți.

Liderul statului român le-a spus părinților, elevilor și profesorilor să nu-și piardă încrederea că lucrurile vor fi mai bune în sistemul educațional, inclusiv salariile dascălilor.

Klaus Iohannis, primul mesaj de la începutul grevei naționale

Președintele țării, Klaus Iohannis, a precizat că se aștepta să existe mai multe discuții cu privire la faptul că Parlamentul a introdus noi legi ale educației, în procedura ordinară. 

„Mi-aş fi dorit foarte mult ca şi cei care vorbesc în ultima vreme foarte mult despre ce ar trebui să facem să constate că am făcut paşi şi vom face şi în continuare”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit  News.ro.

Citește și: Grevă profesori 2023: Când se reîntorc elevii la școală?

Citește și: Arsurile la stomac- de ce apar si cum scapi de ele

„M-am mai exprimat în această chestiune, spre surprinderea unora, şi rămân la opinia mea: solicitările dascălilor sunt întemeiate. Este poate chiar puţin greu de înţeles şi de transmis de ce dascălii sunt o categorie care câştigă foarte puţin şi, în acelaşi timp, oferă comunităţii tot.

Un dascăl oferă tot şi persoana şi cunoştinţele şi dăruirea pentru educarea tinerei generaţii. În acelaşi timp, trebuie să vedem că lucrurile nu pot fi corectate de azi pe mâine. De aceea cred că este nevoie să vedem şi ce se poate face repede şi Guvernul a promis câteva chestiuni care se pot rezolva repede, dar trebuie să vedem şi ce nu se poate face repede, dar există voinţă politică pentru a face aceste lucruri.
Atunci negocierile trebuie să se ducă în aşa fel încât să se ajungă la o concluzie comună şi la o agendă. Să ştim exact când şi ce este fezabil să se facă.

Citește și: Greva profesorilor 2023. Cadrele didactice vor începe protestele în stradă. Un profesor debutant primește nici 2.500 de lei

Cine sunt românii ce s-ar putea pensiona după 25 de ani de muncă. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească

În mod natural, sindicatele întotdeauna foarte mult şi, dacă se poate, cer foarte mulţi bani. Cu toate că e simplu de înţeles – asta e o problemă care nu se poate rezolva instant, dar convingerea mea este  că aceste chestiuni se vor rezolva într-un viitor nu îndepărtat. Nu vreau să spun că într-o jumătate an, etc.”,  a declarat Klaus Iohannis, când a fost întrebat ce mesaj are pentru profesori, elevi și părinți.

Klaus Iohannis, despre noile legi ale educației

Klaus Iohannis a mai declarat că a fost surprins de faptul că organizatorii grevei Educației nu au vorbit mai mult despre noile legi adoptate de Parlament.

„Pe de altă parte, recunosc că am rămas puţin surprins că nimeni din cei care au organizat greva nu au constatat sau subliniat că exact în această perioadă Parlamentul a aprobat noile legi ale educaţiei. M-aş fi aşteptat, măcar marginal, să se menţioneze aceste lucruri. Este prima dată, de multă vreme încoace, că Legile Educaţiei se aprobă aşa cum trebuie în Parlament, în procedură ordinară. Sunt foarte multe noutăţi în această legislaţiei. Ea mai are de parcurs un pic până poată să vină la promulgare, dar eu sunt foarte mulţumit că am ajuns în această etapă pe o procedură absolut normală. Deci Parlamentul a înţeles importanţa acestor legi. Mi-aş fi dorit foarte mult ca şi cei care vorbesc în ultima vreme foarte mult despre ce ar trebui să facem să constate că am făcut paşi şi vom face şi în continuare. Dascălilor, părinţilor, elevilor, le spun atât: aveţi încredere, lucrurile se vor îmbunătăţi şi contextul general şi felul în care va funcţiona sistemul educaţional. Sunt convins că şi salarizarea personalului didactic va fi îmbunătăţită, fiindcă trebuie să facem acest pas în România”, a precizat Klaus Iohannis.