Klaus Iohannis: "După data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să..." Ce anunț a făcut președintele?

Autor: B.H.
Actualizat: 22 apr 2020, 14:19

După o nouă ședință de urgență privind măsurile de gestionare a epidemiei de coronavirus, Klaus Iohannis a anunțat ce măsuri vor fi luate după data de 15 mai.

Începând cu data de 15 mai, atunci când expiră starea de urgență pe teritoriul României, la nivelul țării vor fi impuse noi măsuri pentru a ține sub control evoluția pandemiei de coronavirus.

Citeste si: Germania incepe testarea clinica a unui vaccin impotriva coronavirusului

Într-o declarație de presă, Klaus Iohannis a precizat ce se va întâmplă după 15 mai, deciziile fiind luate după o ședință la care au participat premierul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă,

secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Klaus Iohannis: "După data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să..." Ce anunț a făcut președintele?

Începând cu 15 mai, toți românii vor fi obligați să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosesc transportul în comun.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Coronavirus România. Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 este în creștere. Câte cazuri noi sunt?

O veste bună pentru români este că nu vor fi prelungite restricțiile de deplasări individuale. Astfel, nu va mai fi nevoie de completarea declarației pe propria răspundere.

"Am decis astăzi, că după data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în transportul în comun.

Vom putea renunța poate la anul, când pandemia va fi sub control. După 15 mai, vom renunța la restrângerile care privesc persoanele. Nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Vom putea să ne deplasăm în spații publice, fără să declarăm în prealabil unde și de ce mergem. Multe restrângeri vor rămâne în vigoare: interdicțiile pentru adunări publice, manifestări. Până când se epuizează actuala stare de urgență toate restricțiile rămân în vigoare.
Viața nu va reveni din păcate la normalitatea pe care am cunoscut-o înainte. Vom avea un plan de relaxare în pași. 
După amiază voi avea o întâlnire cu conducerea ministerului Educației pentru a elabora un plan pentru revenirea elevilor la școală.  În paralel, se lucrează la un plan care va prevede exact cum se va reveni în activitatea economică, în special în zonele puternic restricționate.  Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai. 
Unele restricții dispar, multe rămân în picioare.  Pas cu pas vom încerca să intrăm în ceea ce se numește o nouă normalitate.  Specialiștii ne spun că virusul nu va dispărea, va trebui să găsim o modalitate de a trai cu acest virus", a spus Klaus Iohannis.

Președintele a adăugat că deși anumite măsuri vor dispărea, acest lucru va trebui să îi determine pe români să fie mult mai responsabili și să respecte regulile de igienă. 

Citeste si: Directorul general al ANPC precizează că nu există risc real de infectare prin alimente şi nici de contaminare cu Covid-19 din ambalajele alimentare