Iurie Darie a decedat! Clipe de regret si tristete la pierderea marelui actor! VIDEO

Iurie Darie a decedat! VIDEO

Iurie Darie a murit. S-a stins o alta stea a cinematografiei romanesti, cei care l-au iubit pe actor traiesc clipe de regret si tristete la pierderea marelui maestru.

Cariera
Iurie Darie s-a nascut pe 14 martie 1929, in Vadul Rascov din judetul Soroca aflat astazi in Republica Moldova. Dotat cu talent la desen, dar avand si reale insusiri pentru scena, Iurie Darie a dat examen atat la Institutul de Arte Plastice, cat si la cel de Arta Teatrala si Cinematografica, reusind la ambele, dar alegandu-l pe cel din urma, pe care l-a absolvit in 1952. A invatat ce inseamna actoria de la mari actori si profesori: Mihai Popescu sau Marietta Sadova.

 

A debutat in cinematografie in anul 1953, in "Nepotii gornistului", in regia lui Dinu Negreanu si i-a avut drept colegi de platou pe Marga Barbu si pe Liviu Ciulea.

 

Cariera sa a fost demna de un mare actor a jucat in peste 40 de productii cinematografice. In teatru a jucat sub bagheta regizorului Lucian Giuchescu si apoi a lui David Esrig. Drept parteneri de scena i-a avut pe Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Radulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stanculescu. Acesta a cucerit audienta prin roluri memorabile in piese precum "Troilus si Cressida", "Umbra" si "Palaria".

 

Iurie Darie s-a remarcat si in emisiunile de televiziune pentru copii, in care actorul isi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele maini. Maestrul a primit premiul de excelenta pentru intreaga sa cariera la Festivalul Comediei Romanesti festCO in anul 2009. De asemenea in 2012 actorul a fost recompensat cu premiul Gopo pentru intreaga sa cariera. De asemenea in 1 iunie a avut onoarea sa primesca o stea pe Aleea Celebritatilor - Walk of Fame din Bucuresti.

 

Viata sentimentala

Iurie Darie a fost casatorit cu actrita Consuela Rosu cu care are un baiat Alexandru Darie, nascut in 1959, care a mostenit si chiar depasit talentul  parintilor sai. In 2002, Alexandru Darie a devenit diectorul prestigiosului Tetru Bulandra din Capitala, iar in decembrie 2006 a fost ales presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa cu sediul la Paris.

 

Dupa decesul prematur a a sotiei, Iurie Darie s-a indragostit de Anca Pandrea, colega sa cu care a fosrmat un cuplu timp 22 de ani, iar in tot acest timp cei doi nu au stat despartiti mai mult de patru zile. Abia dupa doua decenii de stat impreuna Iurie Darie a ceruta in casatorie pe Anca, dar in ciuda faptului ca s-au programat de trei ori la starea civila cei doi tot nu au reusit sa ajunga niciodata pana acolo.

 

Indragitul actor nu  a fost niciodata speriat de trecerea timpului, el declarand intr-un interviu despre viata si profesie: "Am o naivitate permanenta in legatura cu trecerea timpului si viata mi-a demonstrat ca am avut dreptate. Cea mai mare satisfactie profesionala este atunci cand nu simti cum trece timpul si esti mereu in atentia publicului".

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate