In mod normal traditionala ciorba ar trebui sa fie o mancare extrem de sanatoasa si sa aduca multe beneficii organismului. Fara sa stim insa adaugam aproape de fiecare data un ingredient care nu este deloc natural si care, astfel, transforma mancarea intr-una toxica pentru organism. Iata despre ce este vorba.
Citeste si: Telina toxica: cum iti dai seama cand devine telina toxica. Cand nu trebuie sa o mai mananci
Citeste si: Ciorba de perisoare: secretul ca sa nu se sfarame perisoarele
Citeste si: Ciorba radauteana traditionala: reteta originala
Ingredientul toxic pe care il punem in ciorba
In urma unui control realizat de Autoritatea pentru Protectia Consumatorului s-a descoperit faptul ca bulionul vandut in magazine este mai toxic decat credeam.
Astfel, prin analiza compozitiei, oficialii au depistat faptul ca aproximativ 52% dintre sortimentele de bulion vandute contin acid citric, o sare de lamaie obtinuta pe cale chimica ce nu aduce niciun beneficiu.
Mentionat pe etichete sub denumirea de E330, acidul citric irita sistemul digestiv si cauzeaza deseori aparitia refluxului gastric. S-a demonstrat ca acidul citric scade brusc tensiunea arteriala, lucru care poate provoca pentru cei cu organismul slab aparitia starilor de ameteli si lesin.
In plus, acidul citric incetineste functiile organelor vitale, astfel ca organismul este fortat sa faca un efort suplimentar.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Acidul citric determina si o reducere a absorbtiei de fructoza cu 30%, dar si absorbtia mai grea a a aminoacizilor, fapt care poate duce in timp la aparitia bolilor de ficat, reducerea fertilitatii sau la scaderea capacitatii de memorare.
Nu in ultimul rand s-a observat ca un consum mare de acid citric afecteaza smaltul dintilor si favorizeaza astfel aparitia cariilor.
Citeste si: Mancarica de primavara cu stevie si leurda. Reteta de post
Ingredientul toxic din ciorba: cu ce poti sa inlocuiesti bulionul
Bulionul poate fi inlocuit cu succes de o pasta de ardei capia si gogosari facuta in casa, care nu se prepara foarte greu. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: cinci kilograme de ardei capia si gogosari, in cantitati egale, cinci linguri de sare grunjoasa, aproximativ doua linguri de zahar si 300 de mililitri de ulei.
Mai intai se curata ardeii si gogosarii, se toaca relativ marunt dupa care se pun intr-o cratita in care am adaugat in prealabil uleiul.
Se adauga sarea si zaharul si se fierbe la foc domol timp de aproximativ 45 de minute- o ora. Mare atentie: in tot acest timp trebuie sa amestecam de cateva ori in compozitie, pentru a preveni lipirea de marginile cratitei.
La final se inchide focul, se portioneaza pasta de ardei si se adauga in borcane spalate in prealabil. Borcanele se inchid cu capac si se lasa timp de 24 de ore la racit lent, acoperite cu o patura mai groasa.
Ulterior se depoziteaza in camara, la loc intunecos, ferit de razele soarelui, si se foloseste la nevoie in loc de bulion. Aveti astfel o alternativa mult mai sanatoasa pentru acest ingredient toxic, pe care multi dintre noi il foloseau la prepararea ciorbelor.