Inghetata este unul dintre deserturile preferate ale oamenilor din intreaga lume. Cu un gust dulce si extrem de racoritoare, este cautata in special in perioada verii, cand temperaturile ating valori greu de suportat. De asemenea, inghetata poate deveni si un ingredient ce poate sta la baza altor deserturi delicioase.
Ceea ce multi nu stiu este faptul ca multe dintre sortimentele de inghetata care se gasesc pe piata sunt un adevarat pericol pentru sanatate datorita compozitiei plina de chimicale si de aditivi.
Citeste si: Nucata: reteta originala de lichior de nuci verzi
Inghetata toxica: semnele care iti arata ca nu este buna de mancat
Un control efectuat recent de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a aratat ca multe dintre inghetatele din comert contin pana la 9 E-uri, dar si alte ingrediente ce pot pune in pericol sanatatea.
Cand cumperi o inghetata, fii foarte atent la nivelul de zahar din compozitie; multe sortimente au peste 30 de grame de zahar, in conditiile in care doza zilnica recomandata nu ar trebui sa depaseasca 25 de grame. Inghetata devine astfel o adevarata bomba calorica si poate duce in timp la aparitia unor boli precum diabetul sau obezitate.
Atentie si la inghetata toxica ce contine inlocuitori de zahar: dextroza, fructoza, siropul de porumb sau malitolul, care se folosesc in general in locul zaharului, pot avea efecte mult mai nocive asupra organismului uman.
Citeste si: Prajitura cu rubarba: reteta pentru cel mai nou desert
Inghetata toxica: atentie la siropurile din inghetata
Un alt semn care iti arata ca inghetata pe care urmeaza sa o cumperi este toxica este siropul care se pune deasupra, pe post de topping. Acesta contine o cantitate foarte mare de amidon modificat, element pe care organismul uman nu il poate procesa.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ingerarea de amidon modificat pe perioade lungi poate duce la aparitia mai multor afectiuni, printre care tulburari hormonale, obezitate, ateroscleroza, diabet si tulburari de tranzit intestinal.
Citeste si: Ce nu e bine sa mananci inainte de culcare
Inghetata toxica: grasimile, inamicul ascuns din inghetata
Atunci cand cumparati o inghetata verificati pe eticheta daca in compozitie se regasesc si grasimi modificate. Acestea sunt de regula obtinute din uleiuri vegetale hidrogenate si sunt cele care impiedica separarea elementelor din care este facuta inghetata.
Grasimile de acest gen se depun in timp pe artere si pot provoca boli ale sistemului cardiovascular. Nu in ultimul rand, aceste grasimi pot masca si lipsa laptelui din continutul unei inghetate. Laptele ar trebui sa fie in mod normal un ingredient de baza in prepararea oricarei inghetate.
Citeste si: Înghețată de casă la cornet. Cum să o prepari rapid
Inghetata toxica: agentii de ingrosare
Un alt element la care trebuie sa fii atent atunci cand cumperi o inghetata din magazin este prezenta agentilor de ingrosare din compozitie. Evita sa cumperi inghetate care au caragenan (E408); acesta este un element extrem de toxic pentru organism, in special pentru ficat si rinichi, si poate duce la aparitia cancerului de colon.
Opteaza pentru inghetatele care folosesc guma guar (E412) sau agar (E406) ca agent de ingrosare; aceste elemente nu sunt toxice si au chiar un efect detoxifiant.
Inghetata toxica: colorantii care pot provoca probleme grave de sanatate
Un alt element la care trebuie sa fii atent atunci cand cumperi o inghetata este colorantul folosit. Ca o regula generala, cu cat o inghetata este mai colorata si arata mai bine, cu atat este mai toxica pentru organism.
Evita pe cat posibil sa cumperi inghetate care au in compozitie rubiniu sau azorubina (E122), indigo sau indigotin (E132), galben viu sau tartrazina (E102). Problemele de sanatate care pot fi provocate de aceste substante sunt astm, hipertensiune, aparitia tumorilor, cresterea sensibilitatii alergice sau cancer.
Inghetata toxica: ce inghetata este buna de mancat
Ca o regula generala, evita sa cumperi inghetate care au culori aprinse si sunt insotite de topinguri. Alege inghetatele "proaspete", neambalate, acestea contin mai putini conservanti si mai putin lapte praf sau grasimi procesate. De asemenea, alege inghetatele care au cat mai putine E-uri in compozitie; o inghetata cu 2 E-uri spre exemplu este relativ sanatoasa.
Daca vrei sa nu risti deloc poti prepara o inghetata 100% sanatoasa in casa, folosind ingrediente naturale. Gasesti aici o serie de retete de inghetata de casa, usor si rapid de facut.