Informații de ultim moment pentru tătici! Acestea sunt noile reguli pentru concediul paternal și indemnizații

,
Concediu paternal și indemnizații

În cadrul unui proiect de ordonanță, care va fi discutat săptămâna următoare în ședința Comisiei de Dialog Social, se va decide un nou interval pentru concediul paternal. Iată cele mai noi detalii.

Durata standard a unui concediu paternal ar putea fi de zece zile lucrătoare, cu cinci zile mai mult față de cum stabilea Legea 210/1999.

În cazul indemnizației de concediu paternal, va fi impozitată, relatează AvocatNet.

Noi schimbări pentru concediul paternal și indemnizații

Concediu paternal

Prima schimbare asupra Legii 210/1999 este prelungirea duratei standard a unui concediu paternal, ajungând de la cinci la zece zile lucrătoare libere.

De asemenea, în cazul taților care deservesc serviciului militar, zilele libere lucrătoare se vor acorda sub formă de permisii de zece zile libere lucrătoare.

Citeste si: Vești bune pentru românii care beneficiază de tichete de creșă! Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial. Urmează să fie majorate

Proiectul de OUG va schimba prevederile legale de acum în privința concediul paternal, astfel că doar tații care sunt angajați cu contract sau raport de muncă pot primi zece zile libere. În prezent, legea este aplicabilă pentru tații „asigurați în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat”, care, de exemplu, pot fi PFA, nu salariați pe contract de muncă sau raport de muncă obligatoriu, mai arată AvocatNet.Vor beneficia de acest concediu și tații cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale, directorii cu contract de mandat, cei cu contract de management, precum și cei care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică.

Indemnizația de concediu paternal se va impozita

Contrar legii actuale, indemnizația de concediu paternal va fi impozitată pentru plata contribuțiilor sociale obligatorii conform Codului fiscal.

Angajatorii care nu vor acorda concediu paternal vor fi amendați cu sume cuprinse între 4.000- 8.000 de lei. Dacă tații vor fi concediați pe perioada concediului paternal, vor fi amendați angajatorii cu 10.000 de lei, arată Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.

Citeste si: Vești bune pentru români! Indiferent de locul în care ești angajat, primești 1.500 de lei! Iată condiția simplă pe care trebuie să o îndeplinești pentru a beneficia de ei

Imediat ce va intra în vigoare, Ministerul Muncii are timp 30 de zile pentru a schimba în mod corespunzător și normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii concediului paternal. 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Zi liberă Sfânta Maria 2022. Ce beneficii primesc angajații care aleg să lucreze luni, pe 15 august

Topul sărăciei: Eurostat anunță că România, Bulgaria și Ungaria plătesc cele mai mici salarii

Zi liberă Sfânta Maria 2022. Ce beneficii primesc angajații care aleg să lucreze luni, pe 15 august

Minivacanță de Sfânta Maria, august 2022. Câte zile libere primesc salariații cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies