Informație de ultimă oră! Cum arată și cât costă noul buletin electronic emis în România

,
Lucian Bode și Emil Boc
Lucian Bode și Emil Boc[Sursa foto: Facebook Ministerul Afacerilor Interne]

Autoritățile din România au emis, luni, noul buletin electronic. Cum arată și cât costă noua carte de identitate.


In articol:

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat luni, 2 august, emiterea noului buletin electronic cu cip, în cadrul unui proiect-pilot pentru care a fost ales municipiul Cluj-Napoca.

buletin electronic
Cum arată noul buletin electronic emis în România.[Sursa foto: Facebook Ministerul Afacerilor Interne]

Citeste si: Informație de ultimă oră! Se schimbă buletinele! Ce vor conţine şi ce vei putea face cu ele

Cum arată noul buletin electronic românesc

Primele informații despre document au fost oferite într-o conferință susținută de șeful MAI, Lucian Bode. Acesta a precizat că solicitările pentru  noul buletin electronic românesc  vor fi preluate începând cu ora 13:00, 2 august 2021, și vor ajunge la destinatari în minim 10 zile.  

Citeste si: Incepe programul RABLA pentru electrocasnice 2021! Iata cum se poate obtine un voucher!

„Suntem astăzi în faţa unui moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituţional al serviciilor publice, cât şi facilităţile de care cetăţeanul român va putea beneficia odată cu deţinerea cărţii electronice de identitate.

Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect-pilot pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca.

Am găsit aici, la Cluj-Napoca, deschidere din partea domnului primar Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect-pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, le mulţumesc pentru interesul manifestat pentru acest proiect-pilot.

Totodată doresc să mulţumesc echipelor tehnice ale Ministerului Afacerilor Interne, care în colaborare cu partenerii instituţionali au pus în practică, subliniez, prin forţe proprii acest proiect-pilot.

Am încredere că proiectul-pilot care demarează astăzi, aici, la Cluj-Napoca va fi un exemplu de bună practică la standardele de calitate şi eficienţă aşteptate de cei care vor solicita acest nou tip de

act de identitate. Practic, astăzi începând cu ora 13.00, sistemul devine funcţional aici, la Cluj-Napoca, fiind preluată prima cerere pentru eliberarea noului tip de carte de identitate. Pentru început acest lucru se va întâmpla la un singur ghişeu, obiectivul fiind extinderea fluxului de preluare la patru ghişee.”, a declarat Lucian Bode, la Cluj-Napoca.

Noul buletin electronic românesc devine obligatoriu în 2031

Ministrul de Interne a declarat că pentru anul 2021, autoritățile estimează că prin acest proiect pilot vor fi emise 5.000

de cărţi de identitate electronică, iar până în august 2031, noua carte electronică de identitate va înlocui treptat cartea de identitate aflată în circulație din anul 1997.

„Noul document va înlocui practic cartea de identitate aflată în circulaţie din anul 1997, în mod treptat, până în august 2031, conform termenelor stabilite prin regulamentul european. De asemenea, cartea electronică de identitate este recunoscută în afara graniţelor ţării. Un alt aspect este acela că acest document facilitează accesul cetăţeanului la servicii publice prin preluarea funcţionalităţii cardului de sănătate şi implementarea unor servicii electronice de tip e-guvernare.

Totodată, cetăţenii trebuie să ştie că poate fi solicitat de către părinţi sau tutore legal pentru copiii lor, încă de la naştere, cu o valabilitate variabilă, în funcţie de vârsta titularului. Această carte electronică de identitate poate fi solicitată pentru copii încă de la naştere”,  a arătat ministrul de Interne.

Când se va emite noul buletin electronic în toată țara

Lucian Bode a spun că momentan doar clujenii pot avea în prima etapă noul buletin electronic, iar într-un interval de 18 luni documentul va fi emis în întreaga țară. 

Citeste si: Cum îl cheamă, de fapt, pe Culiță Sterp în buletin! Sigur nu știai asta despre fostul Faimos de la Survivor România 2021

  „Apreciem că în acest proiect-pilot vom emite aproximativ 5.000 de cărţi electronice de identitate până la finalul anului 2021, aici la Cluj-Napoca. Vorbim de două etape. Prima etapă, noi estimăm că va dura cinci, şase luni în care va fi emisă prima carte electronică de identitate şi vor fi introduse treptat în circulaţie cărţi electronice de identitate pentru persoane cuprinse cu vârsta între 14 şi 18 ani şi pentru copii cu vârste între 0 şi 14 ani. În această etapă va fi testat modul în care este utilizată cartea electronică dedicată şi modul în care infrastructura răspunde cerinţelor tehnice”,  a afirmat ministrul de Interne.

„Urmează a doua etapă care noi estimăm că va dura patru, cinci luni, etapă în care va creşte capacitatea de preluare cererii şi volumul de cărţi electronice de identitate emis e, în scopul determinării nevoilor de producţie pentru a şti exact cât trebuie să extindem producţia pentru a avea totul pregătit la nivel naţional când vom începe să emitem aceste cărţi de identitate la nivel naţional. Pentru implementarea ambelor etape sunt disponibile în acest moment 200.000 de cipuri”, a mai spus Lucian Bode.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Vestea momentului pentru cei vaccinați. Valeriu Gheorghiță a dat detalii importante despre cea de-a treia doză împotriva COVID-19

Klaus Iohannis, la ONU: Trebuie să ne asigurăm cu toţii că restricţiile legate de COVID-19 nu amplifică încălcările drepturilor omului

Simona Halep îl DISTRUGE pe Smiley! De ce NU l-a vrut la nunta ei sub nicio formă! Ce s-a întâmplat între cei doi

Se schimbă regulile în magazine! Ce va apărea lângă prețul redus al produselor. Se aplică din 2022

Lockdown în România? Florin Cîțu, anunț clar despre carantina generală din toamnă

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies