Începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim ar putea ajunge la 3.200 lei net. Cât ar putea lua un angajat în mână și care sunt cele trei variante luate în calcul

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 24 nov 2022, 14:32

Începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim ar putea ajunge la 3.200 lei net. Cât ar putea lua un angajat în mână și care sunt cele trei variante luate în calcul

Sursa: pexels

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, cea mai plauzibilă variantă este ca salariul minim pe economie va fi majorat de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, iar o parte va fi neompozitabilă.

Coaliția de Guvernare a decis ca salariul minim pe economie să crească la 3.000 de lei, după ce România a fost îngenuncheată, în ultimele luni, de scumpiri și trei variante sunt luate în calcul.

Din 2023, salariul minim va ajunge la 3.000 de lei net

Din cei 3.000 de lei net, cât va fi salariul minim, începând cu anul următor, 200 de lei dintre aceștia urmează să fie neimpozitabili, ceea ce înseamnă că un român, care este angajat pe salariul minim pe economie, va lua 1.863

de lei, în loc de 1.524 de lei.

A doua variantă este aceea ce salariul minim să crească la 3.000 de lei net, dar contribuțiile să fie înghețate la 2.550 de lei, ceea ce ar însemna ca salariul net să ajungă la 1.963 de lei.

În această privință, un număr mai mare de sindicaliști a cerut ca impozitul pe veniturile salariale să fie revizuit prin ajustarea deducerilor personale, lucru ce se vrea a fi aplicat la toate veniturile salariale de până în 5.500

de lei, ceea ce ar însemna măriri ale veniturilor pentru 70% dintre români.

Citește și: Nicolae Ciucă: Majorarea pensiilor cu 12.5% și un ajutor financiar din partea statului pentru românii cu pensii mici în 2023

Nu în ultimul rând, a treia variantă luată în calcul este aceea ca salariul minim să crească la 3.200 de lei, iar 400 de lei ar urma să fie impozitabili.

Așadar, salariul minim net ar urma să depășească timid suma de 2.000 de lei.

Ce bugetari vor primi salarii cu 50% mai mari

Conform avocatnet.ro, persoanele care lucrează în instituțiile și în autoritățile publice și care se ocupă de proiectele finanțate din fondurile europene nerambursabile urmează să primească un salariu cu 50% mai mare.

Creșterea veniturilor se va face în funcție de timpul dedicat acestor proiecte.

În acest fel, angajații care vor aloca 20 de ore în fiecare lună proiectelor urmează să primească un spor de 10% din salariu.

Creșterea salariilor în același cuantum urmează să fie acordată și personalului cu atribuții de gestionare a proiectelor finanțate din fonduri europene. În aceeași categorie se încadrează și personalul din cadrul Direcției pentru coordonarea agențiilor de plăți.

Mai mult decât atât, același lucru este prevăzut și în ceea ce privește personalul din structura specială pentru implementarea PNRR din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

24 ianuarie 2023, zi liberă. Ce se sărbătorește în această zi? Lista liberelor legale

De asemenea, creșterea salarială nu poate să treacă de 50%  din salariu de bază al angajatului, din solda de funcție, din salariul de funcție sau din indemnizația de încadrare.

Citește și: Majorare salariu minim 2023. Cu cât va crește salariul minim de la 1 ianuarie. Ministrul Marius Budăi a făcut anunțul

„Dacă nu se asigură premisele unui regim de salarizare similar celui aferent implementării politicii de coeziune, există un risc extrem de ridicat la nivelul migrării personalului înalt calificat fie către instituțiile publice care oferă o remunerare mai avantajoasă, fie către instituții europene/internaționale sau organizații din mediul privat”, este menționat în actul normativ.

 


Cristina și Radu au parte de primele tensiuni, în Casa iubirii! Ce anume a supărat-o pe tânăra concurentă! Iată ce decizie au luat cei doi în privința relației lor! „M-a deranjat în camera roșie un gest pe care l-ai făcut!”

Primele momente tensionate pentru Cristina și Radu! Tânăra a mărturisit ce anume a deranjat-o la comportamentul partenerului ei. Iată ce se va întâmpla cu idila lor în Casa iubirii!

Cookies