Peste 150 de pompieri, din mai multe județe din nordul țării, au fost mobilizați de urgență pentru a limita dezastrul. Potrivit Gândul, flăcările, alimentate de vânt și condițiile meteo, s-au extins la șapte locuințe din localitățile Arieșu de Pădure, Lăpușel și Coltău. Deși nu s-au înregistrat victime, zeci de persoane au fost evacuate din locuințele aflate în zona de risc.
Un incendiu de proporții a izbucnit în Maramureș
În cursul dimineții, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a oferit un update asupra situației, declarând că incendiul este sub control, dar mai există focare fumegânde în anumite zone.
„Situația este sub control, doar fumegă în unele zone, se lucrează direct pentru eliminarea lor. Incendiul este localizat, urmând a fi lichidat. Peste 500 de hectare sunt afectate și șapte imobile, o hală și șase anexe”, a transmis șeful DSU, Raed Arafat, potrivit sursei menționate anterior.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Veste bună pentru mamele din România! Cu cât se modifică alocațiile de la 1 ianuarie 2025
Mobilizarea a fost una masivă, peste 250 de subofițeri și 12 ofițeri ai ISU Maramureș, sprijiniți de pompieri din județele vecine, fiind implicați în acțiunea de stingere. De asemenea, autoritățile au apelat la Ministerul Apărării pentru a trimite aeronave de stingere a incendiilor, întrucât elicopterele Black Hawk erau deja ocupate cu intervenții în județul Mehedinți.
Locuitorii au primit mesaje Ro-Alert
Potrivit Gândul, traficul pe DN 1C a fost blocat în zona localității Lăpușel pentru a permite intervenția rapidă a pompierilor.
Totodată, din cauza degajării mari de fum, un mesaj de avertizare RO-ALERT a fost emis către locuitorii din zonele afectate, pentru a-i informa asupra pericolului și a-i sfătui să rămână în siguranță.Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a activat capacitatea operațională de nivel IV, suplimentând personalul aflat la intervenție cu echipaje din județele limitrofe.
„Pentru gestionarea optimă a situației de urgență, s-a dispus creșterea capacității operaționale nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu va fi suplimentat cu cel aflat în turele libere. Astfel, efective cu tehnică de intervenţie au fost suplimentate din judeţele Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Cluj, pentru a veni în sprijinul forţelor ISU MM, în zona fiind peste 150 de pompieri, la care se adaugă Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, numărul total de personal operativ fiind în creştere.”, a transmis Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.