Incendierea sau îngroparea deșeurilor va fi pedepsită cu închisoare. Cresc și amenzile

,

Românii pot primi amenzi uriașe și pot fi pedepsiți cu închisoare dacă mai fac acest lucru.

Miercuri, 6 aprilie, a intrat în vigoare o propunere legislativă a Ministerului Mediului, care prevede amenzi şi chiar închisoare pentru românii care aruncă deșeuri. Ministrul de Interne a subliniat că toţi poliţiştii şi prefecţii din ţară trebuie să se asigure că această lege va fi respectată, fără excepţii.

Citeste si: Se dau 500 de lei de la stat pentru români de la 1 aprilie. Cine sunt beneficiarii

Ministrul Afacerilor Interne: Deșeurile sufocă comunitățile și distrug vieți și ecosisteme

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, şi Barna Tanczos, ministrul Mediului, au participat joi, 7 aprilie, la o şedinţă comună cu prefecții și reprezentanții structurilor MAI, în cadrul căreia a fost lansată Campania Națională “Curățăm România” – ”Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”.

Lucian Bode a apreciat inițiativa Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor de a lansa această campanie care vizează un mediu mai curat. 

Mai mult, Lucian Bode susține că structurile MAI vor sprijini campania, precizând că și în 2021, personalul MAI a participat la alte campanii ecologice, din proprie inițiativă sau împreună cu alte autorități sau organizații neguvernamentale.

„Această campanie trebuie să imprime comportamente si atitudini civice sănătoase. Deșeurile sufocă comunitățile și distrug vieți și ecosisteme. Un rol important îl are conștientizarea acestui pericol și realizarea de acțiuni de educare a comunităților în legătură cu acest fenomen. (…)

Sunteți reprezentanții Guvernului în teritoriu, cei care dați tonul acțiunilor si transpuneți în practică acțiunile guvernamentale. Împreună cu autoritățile publice locale duceți acest mesaj cât mai aproape  de cetățeni! Implicarea dumneavoastră este valoroasă și va contribui în mod decisiv la succesul acestui proiect de ecologizare la nivel național ”, a precizat Lucian Bode.

Cum putem scăpa de incendiile provocate de către cei care dau foc resturilor vegetale?

De asemenea, ministrul Lucian Bode a vorbit şi despre incendiile provocate de către cei care dau foc resturilor vegetale, care au un impact devastator asupra mediului.

Citeste si: Amenzi usturătoare de peste 9.500 de lei pentru cei care vând alcool și tutun minorilor! Legea promulgată de Klaus Iohannis intră astăzi în vigoare

„Aceste arderi necontrolate sunt extrem de periculoase și pot avea consecințe extrem de grave pentru mediu, dar și direct pentru noi prin pierderea de vieți omenești.

Obiectivul nostru este să dezvoltăm mecanisme funcționale si performante de monitorizare și control prin care să protejăm mediul și sănătatea populației. Efortul trebuie să fie la nivel național, gestionarea problematicii de mediu implicând deopotrivă autorități locale și centrale.

Rolul nostru este acela de a spori colaborarea și de a perfecționa mecanismele de reacție și de răspuns instituțional pentru a gestiona cât mai eficient acest fenomen cu o dinamică accentuată”, a fost mesajul transmis de ministrul Afacerilor Interne.

În acest context, în şedinţa de Guvern de miercuri, 6 aprilie, a fost aprobată o propunere a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la modul în care sunt gestionate deșeurile.

Persoanele care incendiază sau îngroapă deșeuri să primească între 3 și 5 ani de închisoare. Acest lucru se va aplica din momentul în care legea va fi publicată în Monitorul Oficial.

Tot miercuri a fost definită o altă lege referitoare la abandonarea deșeurilor. Persoanele fizice care abandonează deșeurile vor primi o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 lei, iar persoanele juridice vor fi amendate cu o sumă între 50.000 și 70.000 de lei.

Au fost majorate şi amenzile pentru arderea miriştilor. Așadar, persoanele fizice vor primi o amendă între 7.000 și 15.000 de lei, în timp ce persoanele juridice vor primi o amendă între 50.000 și 100.000 de lei.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Au găsit un troler în fața unei case de vacanță de unde se auzeau niște gemete. Polițiștii s-au repezit să îl desfacă și au rămas în stare de soc când au descoperit ce se afla...

Rusia ar fi putut distruge Ucraina într-o zi şi fără arme nucleare (Paul Craig Roberts)

Au găsit un troler în fața unei case de vacanță de unde se auzeau niște gemete. Polițiștii s-au repezit să îl desfacă și au rămas în stare de soc când au descoperit ce se afla...

LIVE UPDATE Ziua 277 de război în Ucraina. Rusia ucide civili în Herson și după eliberarea orașului

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies