In urma cu 25 de ani, pe 22 Decembrie 1989, romanii scriau istorie!

Cuplul Ceausescu fugea de revolutionarii care preluasera controlul! Armata trecea de partea poporului.

Era ziua in care romanii simteau dupa mult timp LIBERTATEA! La 7 dimineata, Elena Ceausescu a fost informata ca un numar mare de protestatari inaintau spre centrul Bucurestiului. Baricadele militiei si ale trupelor USLA pentru a nu-i lasa pe protestati sa ajunga in Piata Universitatii au esuat. La ora 9 si 30 de minute, Piata Universitatii devenise un adevarat furnicar! Pana si militia si securitatea incepeau sa li se alature manifestantilor. In acele minute a aparut si vestea ca Ministrul Apararii, Vasile Milea, s-a sinucis.

La ora 9 si 45 de minute a inceput sedinta de urgenta a Comitetului Politic Executiv al partidului, la care nu s-a reusit sa se ajunga la o concluzie. O ora mai tarziu, din ordinul lui Ceausescu, la Televiziunea Romana se anunta sinuciderea lui vasile Milea, motivata de faptul ca a fost gasit vinovat de tradare si a vrut sa scape de pedeapsa. In locul lui, Ceausescu l-a numit pe Victor Stanculescu.

Dupa ora 10, venind din strazile laterale, multimea a inceput sa ocupe piata din fata sediului Comitetului Central. La ora 11 erau in jur de 50 de mii de oameni in piata, iar in orele care au urmat, numarul lor trecea de 100 de mii. Se imparteau manifeste in care li se cerea oamenilor "sa nu cada victime ale tentativelor de diversiune", sa mearga acasa si sa se bucure de Sarbatoarea Craciunului.

Ceausestii, urcati la bordul elicopterului a luat directia Snagov.  Dupa fuga cuplului din cladirea Comitetului Central, se instaleaza euforia in centrul Bucurestiului. Multimile invadeaza Comitetul Central, iar birourile oficialilor comunisti sunt vandalizate.

Tintele preferate sunt portretele lui Nicolae Ceausescu si lucrarile Elenei Ceausescu. Ceausescu a fugit cu elicopterul si, in continuare, atentia s-a indreptat asupra sediului Televiziunii Romane. Actorul Ion Caramitru si poetul Mircea Dinescu, in mijlocul mai multor revolutionari, se adreseaza telespectatorilor, anuntand fuga dictatorului si formand cu degetele litera "V", semnul victoriei, dupa care au rostit “AM INVINS!”

Au urmat proteste spontane impotriva regiumului ceausist in mai multe zone din tara. Populatia a atacat sedii de partid si posturi de militie. Dupa ora 14, la TVR apare Ion Iliescu, in fata intregii tari. Tarziu, in jurul orei 23 este anuntata constituirea Consiliului Frontului Salvarii Nationale, drept noua structura a puterii.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate