Premieră la PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie. Ce vor putea vedea locuitorii Capitalei de Ziua Națională a României

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 01 dec 2022, 08:23

De Ziua Națională a României vor defila pe sub Arcul de Triumf peste 1500 de soldați.

Sursa: https://pixabay.com/

De Ziua Națională a României vor defila pe sub Arcul de Triumf peste 1500 de soldați.

Potrivit digi24.ro, este prima paradă militară cu cea mai mare participare a militarilor aliați și se va desfășura fără restricții pentru public.

Armata SUA va defila pe sub Arcul de Triumf de 1 Decembrie

De Ziua Națională a României, aproximativ 1.500 de militari, între care și membrii grupului de luptă NATO și cei ai diviziei 101 Aeropurtată a SUA vor trece pe sub Arcul de Triumf.

Duminică, 27 decembrie a avut loc repetiția generală pentru ziua de 1 Decembrie. Pe sub Arcul de Triumf au trecut, în pas de defilare, polițiști, militari, pompieri, dar și jandarmi.

De la Parada Națională nu vor lipsi avioanele sau ale Forțelor Aeriene Române, dar și ale aliaților dislocați în țară.

Citește și: Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Decembrie 2022. Care sunt zonele din țară unde va ninge

La Parada Națională este unul dintre puținele momente în care Forțele pentru Operații Speciale pot fi văzute în public. Pe data de  1 decembrie, vor defila și 150 de militari străini din forțele dislocate în România.

În premieră, vor trece pe sub Arcul de Triumf două blocuri de defilare formate din militari din Grupul de Luptă NATO de la Cincu și celebrii luptători din Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA, dislocați la baza militară din Constanța, Mihail Kogălniceanu.

De asemenea, la paradă vor fi prezentate și noile tehnici militare, și anume transportatoarele Piranha 5 în gamă completă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAPN, Constantin Spânu, Divizia istorică 101 Aeropurtată a Armatei SUA, cea care a debarcat in Normandia în Al Doilea Război Mondial, va face parte din detașamentul de paradă, "fiind prima dată după al Doilea Război Mondial când participă la o astfel de acțiune în Europa".

În premieră pentru acest eveniment, vor fi angrenate și avioanele celor patru forțe aliate prezente în România. Aparatele militare de zbor vor survola în trei reprize Piața Arcului de Triumf.

De asemenea, va fi prima paradă, în care publicul va avea acces nerestricționat, după pandemie.

Ce reprezintă ziua de 1 Decembrie

Ziua Națională a României este sărbătorită pe data de 1 decembrie, această dată fiind stabilită printr-o lege promulgată în 1990, care marchează un moment important din istoria românilor și anume cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Legea Unirii a fost semnată, la 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaților în ședința din 29 decembrie 1919.

Pe 1 decembrie 1918, se stabilit astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureșului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naționalități şi religii.

Citește și: Zonele în care vor exista restricții de circulație pentru parada de 1 Decembrie. Ce drumuri trebuie să eviți și ce rute ocolitoare sunt recomandate

Duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”,  un primar de nota 10

Anterior datei de 1 decembrie, Ziua Unirii a fost sărbătorită pe: 10 mai, în 23 august, iar începând cu anul 1990 a fost stabilita data de 1 decembrie.

Ziua de 1 Decembrie are dublă semnificație, fiind, pe de o parte, ziua istorică a deciziei Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, care proclama unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, și pe de altă parte, ziua în care regele Ferdinand I, alături de regina Maria, intra în București, după aproape doi ani de exil în inima Moldovei.

Ziua Națională a României este marcată în fiecare an prin evenimente patriotice, în special prin parade militare, cele mai cunoscute fiind cea de la București de la Arcul de Triumf și cea de la Alba Iulia.

 


Bia, primele semne de gelozie, în Casa iubirii! Concurenta i-a adus reproșuri dure lui Andrei, pentru ca a fost mult prea tandru cu Emma în camera roșie! „Am auzit că ai strâns-o foarte tare în brațe”

Andrei îi stârnește gelozia frumoasei Bia, după ce o va îmbrățișa pe Emma în camera roșie! „Mie nu-mi place să mă joc!” Iată ce reproșuri dure i-a adus concurenta lui Andrei!

Cookies