În fiecare an, înainte de sărbători, polițiștii atrag atenția asupra consumului de alcool și le reamintesc șoferilor să nu se urce la volan dacă au băut. În cât timp dispare alcoolul din sânge și ce riscă șoferii care sunt prinși conducând pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice?
În cât timp iese alcoolul din sânge?
Pentru a determina în cât timp iese alcoolul din sânge trebuie luați în calcul mai mulți factori.
Un alt factor este și timpul în care este consumată o anumită băutură alcoolică.
De exemplu, 500 ml de bere consumați în jumătate de oră vor fi eliminați din corp de trei ori mai greu decât dacă ar fi fost băuți într-o oră.
În general, pentru a elimina o unitate de alcool, organismul are nevoie de cel puțin o oră.
Intervalul de timp se poate modifica în funcție de vârstă, sex, regimul alimentar, dar și dacă persoana care a consumat alcool are probleme cu ficatul, dacă urmează un anumit tratament. O untitate de alcool este echivalentul a 10 ml sau 8 grame de alcool pur.Evident, contează foarte mult și tipul de băutură alcoolică pe care o persoană îl consumă. Astfel, pentru a elimina din sânge un pahar de vin de 250ml, corpul uman are nevoie de aproximativ trei ore, în timp ce pentru o halbă de bere, timpul este de două ore.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Un pahar de tărie de 25 ml conține aproximativ o unitate de alcool, iar organismului îi va lua cel puțin o oră pentru a elimina alcoolul din sânge, conform sfatulmedicului.ro.
Pentru că valorile pot să difere în funcție de fiecare persoană în parte, nu poate fi estimat un interval de timp general valabil pentru a elimina alcoolul din sânge. Cu toate acestea, persoanele sunt sfătuite să nu se urce la volan dacă au consumat recent băuturi alcoolice și să aștepte chiar și 24 de ore până să conducă.
Ce riscă persoanele care sunt prinse la volan sub influența băuturilor alcoolice?
Conducerea sub influența băuturilor alcoolice este pedepsită de lege, astfel că șoferii care sunt prinși băuți la volan riscă să rămână fără permis sau chiar dosar penal, în funcție de nivelul de alcool din sânge, conform codului rutier.
Astfel, la o alcoolemie între 0,1- 0,4 mg/ litru alcool pur în aerul expirat, adică mai puțin de 0,80 g/l alcool pur în sânge, o persoană va rămâne fără permisul de conduce pentru 3 luni și va fi amendată. În cazul în care alcoolemia este peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, atunci fapta va fi considerată infracțiune, iar persoana se va alege cu dosar penal și poate fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Citeste si: Amendă de peste 1.300 de lei pentru șoferii care fac asta! Este total interzis să ai asta în portbagaj iarna