Haga emite un Mandat de Arest International pentru Vladimir Putin!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 18 mar 2023, 11:18

CPI, cu sediul la Haga, l-a acuzat pe președintele rus Putin de responsabilitate pentru crimele de război comise în Ucraina!

Sursa: PixaBay

CPI, cu sediul la Haga, l-a acuzat pe președintele rus Putin de responsabilitate pentru crimele de război comise în Ucraina!

CPI, cu sediul la Haga, l-a acuzat pe președintele rus Putin

de responsabilitate pentru crimele de război comise în Ucraina. Modul în care se va reuși extrădarea cu succes a liderului rus pentru a fi judecat s-ar putea dovedi o provocare mult mai mare.
Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, pentru responsabilitatea crimelor de război comise de forțele ruse în Ucraina în timpul războiului care durează de peste un an.
Acuzația instanței s-a axat pe presupusa
deportare a copiilor ucraineni în Rusia. Moscova a declarat că mandatul nu are nicio legătură juridică cu președintele rus.

Ce știm despre mandat?

Procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a declarat că biroul său a identificat incidente legate de deportarea a "cel puțin sute de copii" luați din orfelinatele și casele de copii ucrainene. Mulți dintre copii ar fi fost oferiți spre adopție în Rusia de atunci.

Khan s-a referit la un amendament juridic, bazat pe decrete prezidențiale, care a facilitat în esență adoptarea copiilor de către familii rusești.
"Biroul meu susține că aceste acte, printre altele, demonstrează o intenție de a îndepărta definitiv acești copii din propria lor țară", a declarat Khan. "Nu putem permite ca copiii să fie tratați ca și cum ar fi prada de război".
Curtea cu sediul la Haga a declarat că există motive rezonabile pentru
a crede că Putin "a comis faptele direct, împreună cu alții și/sau prin intermediul altora" sau că nu a reușit să controleze în mod corespunzător "subordonații civili și militari care au comis faptele sau au permis comiterea lor și care se aflau sub autoritatea și controlul său efectiv, în conformitate cu responsabilitatea superioară".
Instanța nu a detaliat modul în care intenționa să pună în aplicare mandatul. Rusia tinde să nu coopereze cu extrădările internaționale, nu este membru cu drepturi depline al CPI și nu acceptă jurisdicția acesteia. CPI a emis, de asemenea, un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, comisarul prezidențial al Rusiei pentru drepturile copilului, pentru aceleași acuzații cu care se confruntă Putin.

Citește și: Ce a aflat Viorel Lis despre Oana? Nu a bănuit nici măcar o secundă că se întâmpla asta

Rusia spune că mandatul "nu are niciun sens"

Ministerul de Externe al Rusiei a subminat rapid semnificația mandatului. Purtătoarea de cuvânt Maria Zakharova a declarat că decizia nu are "nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic".
"Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia", a spus ea într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram. Kremlinul a declarat că nu recunoaște autoritatea CPI, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că orice decizie a curții referitoare la Rusia este "nulă și neavenită".
Peskov a adăugat că Rusia consideră că întrebările ridicate de mandat sunt "scandaloase și inacceptabile".
Fostul președinte și confident al lui Putin, Dmitri Medvedev, a ridiculizat, de asemenea, impactul mandatului de arestare.
"Nu este nevoie să explicăm DE CE ar trebui folosită această hârtie", a scris Medvedev, folosind emoji-ul hârtiei igienice pe Twitter.
Deși a semnat inițial Statutul de la Roma în 2000, Moscova nu l-a ratificat niciodată pentru a deveni membru al CPI. În 2016, sub presiune din cauza anexării ilegale a Crimeei la Ucraina și a atacurilor aeriene din Siria, Rusia și-a retras semnătura CPI. De asemenea, Ucraina nu a ratificat Statutul de la Roma. Cu toate acestea, Kievul a acceptat de două ori jurisdicția Curții cu privire la presupusele infracțiuni comise pe teritoriul său în legătură cu anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și cu evenimentele care au precedat și au rezultat din aceasta.

Ucraina salută mandatul

Oficialii ucraineni au salutat rapid vestea. Președintele Volodymr Zelenskyy a salutat-o ca pe o "decizie istorică de la care va începe o responsabilitate istorică".
"A despărți copiii de familiile lor, a-i împiedica să ia legătura cu rudele lor, a ascunde copiii pe teritoriul Rusiei, a-i disemina prin regiuni îndepărtate este în mod clar o politică de stat a Rusiei, decizii de stat și răul de stat, care începe tocmai cu cel mai înalt oficial al acestui stat."
Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, a descris mandatul ca fiind "doar începutul".
Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a aplaudat, de asemenea, decizia CPI.
"Criminalii internaționali vor fi trași la răspundere pentru furtul de copii și alte crime internaționale", a scris el pe Twitter ca răspuns.

LIVE UPDATE Ziua 387 de război.  Raport ONU: Rusia a comis crime de război de amploare în Ucraina. SUA și Germania spun că nu vor trimite avioane Ucrainei, după anunțul Poloniei

Citește și: Rusia ar putea rămâne fără bani în 2024, susține un oligarh!

Citește și: SUA evaluează piloții din Ucraina pentru Avioane de vanatoare F-16!

Citește și: Turcia si Ungaria blochează extinderea NATO, lasand o imagine negativa

 

 


Cristina a izbucnit în lacrimi! Vorbele lui Radu au lovit-o crunt și regretă enorm că au ajuns în acest punct culminant al relației lor! „Nici nu mă așteptam să aud asta din partea lui! El îmi spune acum că ne-am răcit amândoi!”