Guvernul adoptă rectificarea bugetară. Deficitul crește la 6,7% din PIB! Ministrul Finanțelor a anunțat și ce se întâmplă cu pensiile

,

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a prezentat proiectul de rectificare bugetară care urmează să fie aprobat astăzi de Guvern.


In articol:

Conform documentului, deficitul bugetar crește la 6,7% din PIB. Primesc bani la rectificare Munca, Sănătatea și Dezvoltarea. Ministrul a dat asigurări că în acest an nu vor crește taxele, potrivit Digi24.

Declarațiile ministrului:

-Deficitul crește la 6,7% din PIB. Din economia internă vom încasa mai puțin cu peste 20 de miliarde de lei. Pe net veniturile scad cu 19,4 miliarde de lei, pentru că primim bani de la Comisia Europeană, 3,8 miliarde de lei.

-Cheltuielile bugetului cresc cu 12,5 miliarde lei.

-Este clar că economia privată este într-o perioadă de menținere a capacității de preducție. 

-Se majorează cheltuielile la fondul de rezervă cu 3 miliarde de lei. Până la următoarea rectificare în cazul în care avem nevoie de resurse putem să luăm acești bani din fondul de rezervă. 

- Crește cu 8,1 miliarde lei doar bugetul Ministerului Muncii

-La ministerul Sănătății se adaugă 3,8 miliarde de lei. Sunt două ministere care primesc bani la această rectificare.

-Cheltuielile cu asigurările sociale cresc cu peste 6 miliarde de lei (șomajul tehnic și alte cheltuieli cu sănătate).

-Nu vom crește taxe anul acesta. Vom injecta bani în economie. Rambursăm anticipat TVA.

-Sunt bani pentru investiții. În rectificare nu a fost tăiat niciun ban de la niciun minister. Din contră, a fost suplimentat bugetul minsterului Dezvoltării cu 1 miliard de lei. Nu se umblă la investiții.

-Avem puterea să avem o revenire rapidă anul viitor care doar să anuleze scăderea de anul acesta sau în cel mai bun caz, să ieșim pe plus după cei doi ani.

Creșterea pensiilor cu 40% rămâne în buget

Florin Cîțu a precizat, pentru presa acreditată la Guvern, că majorarea pensiilor cu 40% rămâne prevăzută în buget.

Întrebat dacă Guvernul ia în calcul creșterea unor taxe pentru firme sau populație până la finalul anului, pentru a ține sub control deficitul bugetar, Florin Cîțu a afirmat:

„În niciun caz nu vom crește taxe în acest an. Lecția principală a crizei din 2008-2009 a fost exact acesta: nu crești taxele și dobânzile în perioadă de criză, pentru că ar însemna o frână majoră pentru economie.

 

Citește și:

La ce riscuri se expun cei care curăță alimentele cu dezinfectant? Sfatul specialiștilor: "Clorul nu este făcut pentru a curăța produsele alimentare"

VIDEO HALUCINANT Joe Biden îl confundă pe Donald Trump într-un interviu: Cum i-a spus președintelui american

Raed Arafat, primul anunt despre protocolul MAI cu Patriarhia Romana

USR solicita demisia lui Marcel Vela

Vezi online serialul "Nemilosul Istanbul" subtitrat în limba română - Episodul 11, sezonul 1, luni, 26 octombrie - VIDEO


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies