Guvernul a aprobat carantina si izolarea. Ce prevede documentul

,

Secretarul de stat Raed Rafat a precizat luni, că proiectul de lege privind carantina aprobat în Guvern, care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic, are o definiţie a carantinei asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar, că izolarea la domiciliu este soluţia la care se va recurge doar când capacitatea spitalelor e depăşită.


In articol:

Legea prevede şi modalităţile de contestare a măsurilor de izolare şi carantină. De la intrarea în vigoare a deciziei CCR privind neconstituţionalitatea carantineri decisă prin ordin de ministrul, 550 de persoane au fost externate.

Raed Arafat a relatat cazul unui pacient care a cerut externarea, deşi necesita oxigenare.

Actul normativ prevede măsura carantinei pentru persoanele care vin din zonele cu risc ridicat de epidemie sau cele care declară că nu îşi pot asigura singure condiţiile de separare fizică la domiciliu. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii. Situaţiile de risc epidemiologic sau biologic, pentru care este instituită carantina, sunt epidemia declarată prin ordinul ministrului Sănătăţii, pandemia declarată de directorul OMS sau un eveniment neaşteptat identificat constatat de structurile Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau instituţiile din subordinea MS.

Ce prevede proiectul de lege

E un proiect de lege care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic. El începe prin mai multe definiţii, termenul carantina persoanelor are o definiţie acum asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar. Separarea fizică a persoanelor bolnave în vederea administrării unui tratament adecvat pentru reducerea gradului de contagiozitate, aici se vorbeşte despre internarea pacientului. În cazul în care capacitatea e depăşită total, izolarea să aibă loc inclusiv la domiciliu, dar acest lucru e o excepţie, deoarece capacitatea integral e depăşită.

Carantina persoanelor care vin din zone de risc- aici decizia o ia Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar implementarea ei se face de către ministerul subordonat. Se supun aprobării CNSU, dar să nu se aştepte întrunirea comitetului pentru luarea măsurilor respective. Iar comitetele judeţene pot aproba, la cererea Comitetului Naţional, carantinarea unor zone din judeţele lor, dar nimeni nu ia decizia singur. Peste tot o să găsiţi fie că e Comitetul Naţional, fie că e Comitetul judeţean, fie că vorbim de DSP, fie că vorbim de Institutul Naţional de Sănătate Publică, toate având în ele epidemiologi, infecţionişti”, a explicat Raed Arafat.

El a explicat că este vorba despre epidemie declarată prin ordin al minsitrului Sănătăţii sau urgenţă de sănătate publică de importantă internaţională declarată de directorul OMS sau pandemie declarată de directorul OMS sau eveniment neobişnuit constat de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă sau de instituţiile din subordine.

”La toate acestea poate fi luată măsura carantinei. Prin excepţie, în cazul în care un medic constată transmiterea comunitară, mai ales dacă vine cineva care vine cu o boală neidentificată, atunci acesta poate decide izolarea în unitatea respectivă şi informează Direcţia de Sănătate Publică Judeţean sau Direcţia de Sănătate Publică bucureşti.

Adică el nu trebuie să aştepte ordinul ministrului”, a precizat Raed Arafat.

Citeste si: S-a decis! Care sunt regulile pentru redeschiderea restaurantelor

Citeste si: Anunț despre al doilea val de coronavirus. Un expert german a dezvăluit ce va favoriza răspândirea virusului

Proiectul urmeaza sa mearga in Parlament

La rândul său, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a precizat că proiectul va merge în regim de urgenţă în Parlament.

Sper ca sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretări politice”, a subliniat el.

Răspunzând unei întrebări, secretarul de stat Raed Arafat s-a referit la carantinarea bagajelor, spunând că e obligatoriu să fie luată în considerare.

Aici vorbim de probleme mai multe, nu numai COVID şi poate şi alte epidemii care să ne oblige să carantinăm bagajele. Amenzile, aici e corelat cu Codul penal şi rămân valabile luarea unor măsuri care sunt corelate cu Codul penal”, a declarat Arafat.

Miistrul Sănătăţii a precizat că proiectul se referă la situaţii de risc epidemiologic şi biologic, Arafat explicând că, în cazul riscului biologic, poate fi vorba de un accident în laborator, de o situaţie legată de transportul materialelor biologice.

În ceea ce priveşte imaginile de la mare cu sute de persoane fără măşti, fără distanţare socială, ministrul Sănătăţii a precizat că astfel de imagini există de vreo 4 săptămâni.

Am făcut şi facem în continuare apel la tot ce înseamnă distanţare fizică”, a declarat Tătaru.
Noi am prevăzut posibilitatea în lege să luăm măsuri imediate, inclusiv în situaţii de urgenţă. Mai e un aspect despre lege. Ea prevede şi modalităţile de contestaţie. Orice măsură luată prin ordin al ministrului Sănătăţii, a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă pot fi contestate în instanţă fără nicio problemă”, a adăugat şi secretarul de stat Raed Arafat.

Întrebat cîţi pacienţi s-au externat după decizia CCR, Tătaru a precizat că ” de ieri până azi sunt cu 550 mai puţini pacienţi în spitale”, iar dacă au solicitat acea externare, au solicitat-o pe propria răspundere şi acceptând condiţiile.

Arafat a relatat despre cazul unui pacient care a necesitat oxigenare, ventilaţie şi a refuzat internarea la spital, a plecat acasă fiind simptomatic, pe declaraţie pe proprie răspundere, ceea ce e un risc major asupra sănătăţii sale, în primul rând.

”Colegii i-au explicat că s-ar putea să ajungă înapoi cu ambulanţa. Acestea au fost probleme cu care s-au întâlnit unii colegi”, a adăugat el.

Citeste si: Lista tarilor din zona verde de coronavirus: la sosirea in Romania din aceste tari nu mai e nevoie de izolare sau carantina

Citeste si: 800 de cazuri noi pe zi! Realitatea despre care specialistii ne avertizeaza: "In jurul datei de 23 august, peste 500 de cazuri la Terapie Intensiva"

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Bianca i-a spus totul Andreei Mantea! Ce relatie are acum cu Livian

ULTIMA ORĂ Incendiu într-un apartament, 14 persoane au fost evacuate

Advăruri nespuse despre Ana Porgras. Cum și-a înșelat aceasta antrenorii? La fel a făcut și cu Zanni. Detalii neștiute până acum (EXCLUSIV)

Berna, acuzatii grave la adresa Biancai: "M-ai injurat, m-ai facut in toate felurile" Urmareste o editie incendiara "Puterea dragostei" MAINE, de la 11:00 si...

Coronavirus România, 6 iulie. Câte cazuri noi sunt?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies