Furtuna Renata a ajuns și în România! Meteorologii ANM au emis o atenționare cod galben de furtuni și grindină: Capitala este vizată de fenomene extreme, iar la munte ninge

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 17 apr 2024, 11:51

Meteorologii ANM au emis o atenționare cod galben de furtuni și grindină, după ce Furtuna Renata a ajuns și în România.

Sursa: pexels.com

ANM a emis o atenționare cod galben de furtuni și grindină, iar printre zonele vizate se află și Bucureștiul.

În mijlocul primăverii, un fenomen neobișnuit lovește diverse regiuni ale țării: ninsorile au revenit în forță în mai multe zone, inclusiv în zonele de munte din Cluj și Alba, acoperind deja solul cu un strat consistent de zăpadă. Meteorologii ANM au emis cod galben de furtuni, iar Capitala se află printre zonele vizate. Iată cum va fi vremea în următoarele ore, după ce Furtuna Renata a intrat și în țara noastră:

Furtuna Renata a ajuns în România: Cod galben de furtuni și grindină

Furtuna Renata a pătruns și în țara noastră. După două săptămâni cu temperaturi record, pentru această perioadă, vremea se schimbă radical și un val de aer rece lovește România. Conform connexionfrance.com, un front de aer rece, cu ploi, vijelii și vânt puternic, traversează Europa de la vest la est, în aceste zile, şi astfel a pătruns și în țara noastră.

Fenomenul Renata s-a format în largul coastei Scoției și avansează spre țările din centrul Europei. Totodată, o perturbare foarte activă se va extinde în mai multe regiuni.

Pe măsură ce furtuna se dezvoltă va provoca averse abundente, vijelii, însoțite de risc de grindină, dar mai ales de rafale intense ale vântului.

În mai multe localități din țară, ninsorile au revenit spectaculos, afectând mai ales zonele montane din județele Cluj și Alba, unde stratul de zăpadă proaspăt depus măsoară deja între 5 și 6 centimetri.

Chiar și în municipiul Cluj-Napoca, ninsorile au dat semne de viață în această dimineață. Cu toate acestea, veștile de la meteo nu sunt deloc îmbucurătoare.

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis o informare meteo pentru intervalul 17 aprilie, ora 10 – 18 aprilie, ora 20. Conform acesteia, se așteaptă perioade de instabilitate atmosferică, cu ploi temporare și chiar averse în jumătatea de sud-est a țării, însoțite de descărcări electrice, izolat grindină și vijelii.

Cantitățile de apă pot atinge local 15...20 de litri pe metru pătrat și chiar izolat 30...40 de litri pe metru pătrat.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Vântul va avea și el rolul său, cu intensificări locale și temporare în general între 45 și 55 de kilometri pe oră, miercuri (17 aprilie) cu precădere în sud-est, iar joi (18 aprilie) mai ales în sud.

Pe crestele montane, rafalele de vânt pot depăși 70 de kilometri pe oră. În plus, vremea se va răci în întreaga țară, iar la altitudini de peste 1500 de metri vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

De asemenea, ANM a emis o atenționare meteorologică cod galben pentru aceeași perioadă, pentru Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și sud-estul Transilvaniei, unde se prevăd perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, cu intensificări ale vântului, vijelii, averse torențiale și chiar grindină.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță ploi, lapoviță și ninsoare: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 17 aprilie 2024

Prognoza meteo pentru București pentru următoarele ore

Potrivit ANM, în perioada 17.04.2024 ora 10:00 și pe data 18.04.2024 ora 09:00 vremea în Capitală va deveni instabilă și se va răci semnificativ. Vor fi înnorări, iar după orele amiezii perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55...60 km/h), vijelii și grindină. Până la sfârșitul intervalului, se vor acumula cantități de apă de 25...35 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimă va fi de 9...11 grade.

Citește și: ANM anunță că vremea se va schimba brusc: Care sunt zonele din țară unde revin ninsorile

18.04.2024 ORA 09:00- 18.04.2024 ORA 20:00 Valorile termice vor continua să scadă ușor. Cerul va avea înnorări și vor fi condiții de ploaie slabă, în primele ore ale zilei. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade. Administraţia Naţională de Meteorolog

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!