Eliberat în decembrie din motive de sănătate, după ce a petrecut 16 ani în închisoare, fostul președinte Alberto Fujimori fusese condamnat la 25 de ani de detenție pentru „crime împotriva umanității”. Acestea includ două masacre comise de o echipă militară în lupta împotriva gherilelor maoiste Shining Path, la începutul anilor 1990.
Ce boală i-a adus sfârșitul lui Alberto Fujimori
Fujimori, un lider cu origini japoneze, a condus Peru într-o perioadă extrem de tensionată, marcată de conflictul intern cu organizația rebelă Shining Path.
Eliberarea sa, realizată de Curtea Constituțională „din motive umanitare”, a stârnit un val de reacții contradictorii. Deși mulți consideră că sănătatea lui fragilă justifica eliberarea, alții, în special Curtea Interamericană, au obiectat și a invocat responsabilitatea lui Fujimori pentru crime grave împotriva umanității.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Veste bună pentru mamele din România! Cu cât se modifică alocațiile de la 1 ianuarie 2025
Ce mesaj au transmis copiii lui Alberto Fujimori, după moartea lui
Ultimele sale zile au fost petrecute acasă, în districtul San Borja din Lima, alături de fiica sa, Keiko Fujimori. Un preot catolic a fost chemat la locuință cu câteva ore înainte de moartea fostului președinte și a confirmat starea sa critică.
Keiko, care deține o poziție de lider în principalul partid de dreapta din Peru, a anunțat recent intenția tatălui său de a candida la alegerile prezidențiale din 2026, o veste ce a surprins opinia publică peruană.„După o lungă luptă cu cancerul, tatăl nostru, Alberto Fujimori, a plecat în întâmpinarea Domnului. Îi rugăm pe toţi cei care l-au iubit să ni se alăture în rugăciunea pentru odihna veşnică a sufletului său.
Citește și: Alertă de tsunami în Pacific după un cutremur de 7,2 care a avut loc în largul coastelor statului Peru
Ultima apariție publică a fostului președinte a avut loc la începutul lunii septembrie, când a fost externat dintr-o clinică din Miraflores, după o tomografie.
Starea sa fragilă și imaginea unui bărbat epuizat fizic contrasta puternic cu figura puternică a liderului care, la începutul anilor ’90, lupta împotriva gherilelor și a crizei economice.