Fondurile de pensii private, afectate de instabilitatea politică. Contribuțiile a peste 8 milioane de români sunt în pericol

Autor: Diana Ghita

Contribuțiile românilor la Pilonul II de pensii sunt în pericol

 
Sursa: Pexels.com

Incertitudinile generate de destrămarea coaliției de guvernare și evoluțiile din cursa pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale au provocat reacții bruște în piața financiară românească, lăsând urme vizibile în buzunarele românilor.

Bursa de Valori București a consemnat o pierdere semnificativă de peste 16 miliarde de lei, iar efectele nu s-au oprit aici. Fondurile de pensii private, la care contribuie peste 8 milioane de persoane, au înregistrat o scădere de 4,8 miliarde de lei într-un interval de doar șapte zile.

Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii

Fluctuațiile de pe piața bursieră, alimentate de contextul politic tensionat și de incertitudinile economice, au afectat direct valoarea activelor în care sunt investite economiile destinate pensii lor.

Fondurile din Pilonul II de pensii, unde se regăsesc contribuțiile angajaților români, sunt structurate astfel încât aproximativ un sfert din active sunt plasate în acțiuni listate la bursă, iar restul în titluri de stat. Prăbușirea indicilor bursieri și scăderea valorii obligațiunilor guvernamentale au redus, automat, valoarea totală a acestor fonduri.

Pentru fiecare participant la Pilonul II, diminuarea activelor s-a tradus printr-o pierdere medie estimată la aproximativ 580 de lei.

Chiar dacă specialiștii subliniază că aceste pierderi sunt temporare și reflectă o scădere teoretică, valul de îngrijorare în rândul populației a crescut.

Citește și: Schimbare majoră pentru pensionarii cu pensii peste 2.574 de lei, de la 1 iulie 2025

„Investițiile fondurilor de pensii obligatorii administrate privat sunt în mare parte orientate către titluri de stat. Astfel, două treimi din randamentul acestor fonduri sunt determinate de evoluția prețurilor titlurilor de stat.

Creșterea randamentelor cerute de investitori – de la 6,50-7,50% la 8,00-8,50%, în funcție de maturitate – a dus la o scădere semnificativă și imediată a valorii activului net al fiecărui fond”, a transmis Andreea Nica, vicepreședinte CFA Society România.

Randamentele titlurilor de stat pe zece ani, indicator care reflectă încrederea investitorilor în stabilitatea unei economii, au urcat peste pragul de 8%, nivel înregistrat ultima dată în 2022, în perioada în care izbucnise conflictul din Ucraina.

În același timp, inversarea curbei randamentelor – fenomen în care dobânzile pe termen scurt le depășesc pe cele pe termen lung – indică o posibilă criză economică iminentă.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: O situație din trafic i-a salvat viața unei femei care trebuia să se afle și ea în avionul cu destinația Londra, prăbușit în India!

Ce s-ar putea întâmpla cu fondurile de pensii private

Radu Crăciun, președintele Asociației Administratorilor de Pensii Private și director general al BCR Pensii, subliniază legătura directă dintre stabilitatea politică și încrederea investitorilor.

„România va trebui să facă o serie de ajustări importante pentru a asigura sustenabilitatea evoluțiilor economice, în primul rând reechilibrarea bugetului. Existența unei conduceri politice stabile va fi esențială pentru ca această ajustare să fie ordonată și administrată.

Doar astfel investitorii străini vor reveni pe piețele financiare locale, iar asta va fi benefic și pentru fondurile de pensii private”, a explicat el.

Citește și: Crește contribuția la Pilonul II de pensii. Guvernul anunță noi schimbări la pensiile private

Până când autoritățile vor lua măsuri clare și coerente pentru calmarea piețelor, volatilitatea ar putea continua. Situații asemănătoare au fost înregistrate și în trecut, în contextul crizei pandemice sau după debutul războiului din Ucraina. Piețele au reușit ulterior să se redreseze, însă perioada actuală rămâne una de fragilitate majoră pentru sistemul de economisire pe termen lung din România.

Pentru milioane de români, fondurile de pensii private nu reprezintă doar o simplă opțiune de investiție, ci pilonul central al siguranței financiare de la bătrânețe. Orice dezechilibru, fie el politic sau economic, se reflectă rapid în evoluția acestor economii.