Femei pe bancnote: Maria Tanase (1913 - 1963)

,

Ce au facut ostasii romani prin lupta a facut Maria Tanase prin cantec: i-a unit pe toti romanii!

Olteni sau ardeleni, moldoveni sau dobrogeni, toti o iubim si o socotim a noastra! 500.000 de romani au petrecut-o pe ultimul drum, iar comunistii au transmis in direct funeraliile.

Cei multi si cei cativa, asupritii si asupritorii, au plans-o atunci impreuna! Maria Tanase i-a unit pe cei buni si pe cei rai in jurul ei. Nu a fost un om, a fost o capitala! 

MARIA TANASE

• Cantareata de folclor, supranumita ”Edith Piaf a Romaniei” sau “Pasarea maiastra” a cantecului popular national, de catre istoricul Nicolae Iorga;

• A reprezentat folclorul national la Expozitia Internationala de la New-York, din 1939, unde a cantat in fata presedintelui Americii si a multor personalitati ale lumii;

• Intr-un turneu in Turcia, presedintele acestei tari ii inmaneaza titlul de cetatean de onoare;

• In 1958, va inregistra la Electrecord o premiera – un numar de patru cantece populare romanesti traduse si adaptate in franceza: La malédiction d’amour (Cine iubeste si lasa), Danse montagnarde (Uhai, bade), Doïna de Dolj, Tiens, tiens, tiens et na (Iac-asa), piese incluse, impreuna cu alte cantece ale sale interpretate in limba romana, pe un disc, ce a fost editat in colaborare cu „Le Chant du Monde”, discul primind „Grand prix du disque” (Marele premiu al discului), de catre Academia „Charles Cros” din Paris;

• E distinsa cu Ordinul Muncii cls. a III-a, i se acorda Premiul de Stat si titlul suprem de Artist Emerit;

• Singura artista la inmormantarea careia au participat aproximativ un milion de oameni, iar autoritatile au declarat zi de doliu national, transmitand funeraliile, fara preoti, in direct, la televiziune.

Mihai Ghita se alatura campaniei "Femei pe bancnote" pentru ca in anul centenarului marii Uniri avem nevoie mai mult ca oricand de un chip care sa uneasca inimile noastre intr-un singur ritm. Iar acest chip nu poate fi decat al Mariei Tanase!

Intra pe http://www.femeipebancnote.ro/ si semneaza petitia pentru ca ea sa li se alature lui George Enescu si lui Ciprian Porumbescu dand chip unei bancnote.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Femei pe bancnote: Regina Maria

ULTIMĂ ORĂ Rata de infectare din București SCADE și astăzi

BOMBA! Cine este IUBITA secreta a lui Culita Sterp? S-a aflat acum. E SCANDAL monstru

Femei exceptionale, care au marcat istoria, celebrate de vedetele Kanal D

3 tarte și prăjituri pe care le poți face având la bază cireșele

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies