Executia Elenei si a lui Nicolae Ceausescu. Petre Roman a vorbit despre caseta cu procesul si executia pe care i-a dat-o Stanculescu

Author: L.S.
Actualizat: 27 nov 2020, 11:15

Executia sotilor Ceausescu din data de 25 decembrie 1989 a fost invaluita de multe mistere. Petre Roman a vorbit despre caseta pe care a primit-o de la Victor Atanasie Stanculescu in zilele Revolutiei din 1989.

Petre Roman a fost invitat intr-o emisiune televizata, unde a explicat cum a ajuns in posesia lui caseta pe care se afla inregistrarea procesului si executiei sotilor Ceausescu.

„(Victor Atanasie) Stănculescu spune ia tu caseta, originalul, nu mai este treaba Armatei ce face cu caseta asta e treaba politicii. Mie mi s-a părut destul de ciudat lucrul ăsta fiindcă Stănculescu fusese acela care a organizat procesul.

M-am gândit că acea casetă este singura dovadă a ceea ce s-a întâmplat pentru istoria României, pentru o eternitate pot să spun, și atunci l-am rugat pe Stănculescu să îmi dea o bandă adezivă. Am înfășurat caseta pe piept și am dormit cu ea așa pe o saltea în încăpere, în spatele biroului ministrului”, a spus Petre Roman.

Procesul lui Nicolae și Elena Ceaușescu

Procesul soților Ceaușescu a avut loc chiar în ziua de Crăciun, în cazarma Târgoviște, unde fuseseră duși într-un transportor blindat al Armatei. Audierile au început la ora 13:20. Procesul a durat 1 oră și 20 de minute. În sală au fost prezenți, generalul Victor Atanasie Stănculescu, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu, devenit apoi primul director al SRI.

La 14:45 a fost anunțată sentința: condamnare la moarte. Plutonul de execuție a fost format din 3 parașutiști veniți de la Boteni. La cinci minute după sentință, Elena și Nicolae Ceaușescu erau deja morți, scrie evz.ro

Televiziunea Română a anunțat în scurt timp execuția, însă imaginile au fost difuzate mai târziu, după ce caseta a fost editată. Ulterior, o televiziune franceză a difuzat versiunea needitată.

La doar două luni de la proces, președintele completului, generalul Gică Popa, s-a sinucis în biroul său din Ministerul Justiției.

Citeste si: Revolutia din '89, rezolutie in Parlamentul European. Vom afla adevarul

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Caseta cu procesul soților Ceaușescu, MISTERUL FILMARII EXECUTIEI SOTILOR CEAUSESCU 

Colonelul Ion Baiu, omul care a filmat procesul și execuția a explicat de ce filmul procesului Ceaușescu conține doar secundele când dictatorii cădeau sub gloanțe:

“Nu s-a respectat procedura legală la o execuție, nu s-a format aliniament de tragere cu ordin de foc, și nici nu s-a dat citire hotărârii instanței. Soții Ceaușescu au fost puși cu spatele la zid, iar căpitanul Boeru a făcut un pas înapoi și a descărcat pistolul mitralieră în cei doi”.

„După ce ministrul Culturii, Corina Șuteu, a anunțat pe pagina sa de Facebook că a fost descoperită arhiva de filme a Studioului Sahia Film, în subsolul unei clădiri din Capitala, în spatiul public au apărut informații false privitoare la faptul că mogulul Adrian Sârbu a lucrat la Sahia Film ca regizor și că ar fi fost operatorul oficial al Procesului Ceaușescu, care s-a judecat la 25 decembrie 1989 în garnizoana Târgoviște și care s-a finalizat în aceeasi zi cu executarea soților Nicolae si Elena Ceaușescu.

Colonelul (r) Ion Baiu, singurul cameraman care a filmat procesul și executia sângeroasă din ziua de Crăciun din decembrie 1989, a acordat un scurt interviu prin care restabilește un adevăr istoric și prin care aduce o serie de clarificări legate de modul în care s-a filmat Procesul Ceaușescu și executia ce a urmat, inclusiv de ce pe filmare nu au apărut decât ultimele secunde ale execuției, când Elena și Nicolae Ceausescu cădeau secerați de rafalele de pistol mitralieră ale parașutiștilor de la Boteni.

Colonelul Ion Baiu a fost șef de stat major al Institutului de Cercetări al Armatei și om de încredere al generalului Victor Stănculescu (care în anii ’80 a înființat la Clinceni un studio de televiziune propriu unde se făceau filmări tehnice militare)”, scria luju.ro.

Citeste si: Klaus Iohannis: "La 30 de ani de la Revolutie, calaii acelor zile se plimba inca liberi"

Citeste si: 30 de ani de la REVOLUTIE. 17 decembrie, zi de doliu la Timisoara