Evaziunea fiscală explicată. Ce ilegalități te pot trimite la închisoare

,
evaziune fiscala
Ce fapte constituie evaziune fiscala

Neplata taxelor sau declararea de informatii false la stat pot duce la ani grei de inchisoare. Iata ce fapte sunt considerate evaziune fiscala.


In articol:

Evaziunea fiscala implica evitare platii impozitelor si taxelor  datorate la buget, de catre un contribuabil, fie persoana fizica sau juridica.

Evaziunea fi infaptuita prin oferirea de informatii false autoritatilor sau prin declararea unor venituri sau profituri mai mici in vederea calcularii unor taxe mai mici.

Ce este evaziunea fiscala, conform legii

Evaziunea fiscala poate fi explicata prin legea care face referire la masurile pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si anume Legea nr. 241 din 15 iulie 2005, actualizata. In articolul 9 sunt incadrate ca infractiuni de evaziune fiscala urmatoarele fapte, conform smarbill.ro:

 • ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
 • omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
 • evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;

Citeste si: Urmeaza concedieri masive la bugetari. Florin Citu: "Cel mai usor să elimini evaziunea fiscala e sa informatizezi"

 • alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
 • executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
 • sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
 • substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile
  Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.

Citeste si: Borcea, din nou la inchisoare? DIICOT se afla ACUM in locuinta fostului patron Dinamo

Ce pedepse se impun pentru evaziunea fiscala

Faptele de evaziune fiscala se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani. Din pedeapsa face parte si interzicerea unor drepturi.

Daca s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, limita pedepsei pentru aceste ilegalitati se majoreaza cu 5 ani. Astfel pedeapsa poate ajunge intre 7 si 13 ani.

 • Daca prin faptele enumerate mai sus s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazuta de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 7 ani.
  Astfel limitele sunt: 9-15 ani.

Cum se poate reduce pedeapsa pentru evaziune fiscala

Daca i inculpatul acopera integral suma datorata statului pentru fapta savarsita pedeapsa se reduce la jumatate. Exceptie fac cazurile in care acuzatul mai are antecedente si a mai savarsit o infractiune prevazuta de aceasta lege intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei.

Citeste si: Măsurile luate de ANAF pentru a sprijini economia în timpul crizei de coronavirus. Anunțul făcut de Florin Cîţu

Ce alte infractiuni prevede legea

Legea 241/2005 mai sanctioneza si alte fapte, pe langa cele amintite mai sus. Acestea sunt:

 1. fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control. Pentru aceasta este prevazuta inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
 2. refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie. Aceasta fapta se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani.
 3. impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale. Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani.
 4. detinerea sau punerea in circulatie, fara drept, a timbrelor, banderolelor ori formularelor tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special. Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
 5. tiparirea, folosirea, detinerea sau punerea in circulatie, cu stiinta, de timbre, banderole ori formulare tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special, falsificate. Se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
 6. stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea fara drept a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat. Se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani si interzicerea unor drepturi. La aceasta infractiune se precizeaza ca se pedepseste cu inchisoare de la 5 ani la 15 ani si interzicerea unor drepturi asocierea in vederea savarsirii faptei. De asemenea, se pedepseste si tentativa.

Citeste si: Au furat din banii nostri, dar scapa de puscarie! Un proiect de lege controversat tocmai a fost adoptat

 

Citește-ne pe
Citește și:

Măsurile luate de ANAF pentru a sprijini economia în timpul crizei de coronavirus. Anunțul făcut de Florin Cîţu

Înceându-se de plâns, sora unei femei MOARTE la Babeș a IZBUCNIT: Arafat a omorât pe toată lumea

Cu cât o plătește Kanal D pe Raluca Dumitru ca să participe la Survivor România? Antena Stars o plătea cu mult mai mai puțin

Urmeaza concedieri masive la bugetari. Florin Citu: "Cel mai usor să elimini evaziunea fiscala e sa informatizezi"

ANAF - Legea anunțată de Ministrul Eugen Teodorovici

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies