Este oficial. Salariul minim va crește în România de la 1 ianuarie 2023. Câți bani vor încasa românii

Author: Amalia Georgescu

Salariul minim brut va fi majorat de la 1 ianuarie 2023

Sursa: unsplash

Majorarea salariului minim brut se va aplica de la 1 ianuarie 2023, conform Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.  Câți bani vor primi în plus românii?

După nenumărate discuții și negocieri, autoritățile au căzut de comun acord cu privire la majorarea salariul minim brut. Astfel, Guvernul a anunțat ce se va întâmpla cu salariul minim începând de la 1 ianuarie 2023 și câți bani vor încasa, de fapt, românii.

Majorarea salariului minim brut a fost aprobată de Guvern. Cu cât vor crește salariile din ianuarie 2023? 

Prin intermediul unui comunicat de presă oficial, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că a fost aprobată de Guvern Hotărârea care stabilește majorarea salariului minim brut.

Astfel, de la 1 ianuarie 2023, salariile românilor care încasează minimul pe economie vor crește. Autoritățile au precizat că este vorba despre o creștere de 17,6%. Practic, salariul minim brut va fi majorat la 3,000 de lei lunar, față de 2,550 de lei, atât cât este în prezent.

Conform datelor oficiale, de această majorare vor beneficia 2.181.134 de salariați.

„Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care prevede ca nivelul acestuia să fie majorat la 3.000

lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2023, față de 2.550 lei în prezent.

Această modificare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 17,6%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.863 lei, majorarea fiind de 339 de lei, iar creșterea pe net de 22,2%.

Tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună.

Stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2023 s-a făcut prin negociere și acordul al Guvernului, reprezentanților patronatelor și sindicatelor, în cadrul ședinței Consiliului Național Tripartit.

De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 de salariați.”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. 

Reamintim că majorarea salariului minim brut a fost discutată în contextul în care creșterea inflației a dus la apariția unor probleme serioase în plan economic, pentru o mulțime de români.

Citește și: Cu cât vor crește pensiile militare în 2023. Ministrul Finanțelor a anunțat și ce se va întâmpla cu salariul minim începând de anul viitor

De ce pensii beneficiază foștii magistrați ai României. Este vorba de sume de peste 20.000 de lei lunar

Salarii mai mari în construcții de la 1 ianuarie 2023

Nu doar salariul minim brut va fi majorat de la 1 ianuarie 2023, ci și salariile celor care lucrează în construcții. Mai exact, pentru a-i determina pe cei care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor să nu își părăsească joburile actuale și să plece în străinătate, autoritățile au decis ca salariul minim în construcții să crească la 4,000 de lei. 

Salariul este calculat pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 24,194 lei/oră. În salariul de 4,000 de lei nu vor fi incluse și indemnizațiile, sporurile şi alte adaosuri. 

Citește și: Mamele cu mai mulți copii ar putea primi o indemnizație mai mare. Efortul bugetar anual va fi mai mare cu 28 de milioane de lei

 


Bia, primele semne de gelozie, în Casa iubirii! Concurenta i-a adus reproșuri dure lui Andrei, pentru ca a fost mult prea tandru cu Emma în camera roșie! „Am auzit că ai strâns-o foarte tare în brațe”

Andrei îi stârnește gelozia frumoasei Bia, după ce o va îmbrățișa pe Emma în camera roșie! „Mie nu-mi place să mă joc!” Iată ce reproșuri dure i-a adus concurenta lui Andrei!

Cookies