Este oficial! Incepe scoala si copiii merg la clase. Klaus Iohannis a anuntat cum se va desfasuta noul an scolar

,

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar, precizând că aceasta înseamnă că majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală.


In articol:

Sunt totuşi trei scenarii în funcţie de situaţia îmbolnăvirilor.

Decizia privind modul în care va începe şcoala se descentralizează şi se ia la nivel de judeţ.

Preşedintele a explicat că inclusiv elevii din Bucureşti vor merge efectiv la cursuri şi aşa se va întîmpla în cea mai mare parte a localităţilor, dar că situaţia va fi evaluată periodic.

Iohannis a mai anunţat că este în discuţie un scenariu similar celui din starea de urgenţă, prin care părinţii vor primi un ajutor pentru a putea sta cu copiii acasă, dacă se închid şcolile.

Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul şi mai mulţi miniştrii şi secretari de stat. Tema discuţiei a fost începerea anului şcolar, situaţia învăţământului din România şi măsuri specifice în vreme de pandemia. S-au luat câteva decizii şi vă voi comunica datele cele mai importante pe care le avem acum şi deciziile luate astăzi, urmând să fie detaliate săptămânile care urmează. Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate.

Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor”, a declarat preşedintele.

Citeste si: Deschiderea scolilor in septembrie, sub semnul intrebarii. Alexandru Rafila: "Este un proces complex, deschiderea scolii"

Citeste si: Klaus Iohannis: "Şcoala sigur nu va începe în condiţii normale, pandemia nu va dispărea până în septembrie"

El a explicat că aceste trei scenarii sunt:

- Scenariul verde – înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată

cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
- Scenariul galben- între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
- Scenariul trei, cel roşu- unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile.
Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în şcoală. Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local.
Deci decizia se descentralizează la nivel de judeţ şi în funcţie de situaţia concretă locală se va decide dacă va funcţiona după scenariul 1 – verde, scenariul 2, galben cu risc mediu sau scenariul 3, roşu, care înseamnă că şcoala se închide de tot. Pentru fiecare judeţ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia privind scenairul”,
a explicat preşedintele.

Conform lui Iohannis, se ţine cont de situaţia concretă din localitate, chiar şi din şcoală, şi în funcţie de asta vom avea o decizie corectă pentru fiecare unitate şcolară în parte.

Scenariul verde înseamnă un număr foarte mic sau deloc de bolnavi în localitatea respectivă. La extrema cealaltă se află scenariul roşu, unde mai mult de trei persoane pe zi în medie înseamnă scenariul de avarie când nu se face şcoală fizic, ci se face şcoală online”, a precizat Iohannis.
Conform lui Klaus Iohannis, învăţământul online e acceptat ca şi învăţământ normal atunci când nu se pot ţine cursuri fizice, învăţământul online e acceptat ca formă de învăţământ.
Pentru vremuri de pandemie e nevoie de norme sanitare speciale. MS lucrează la aceste norme – ele implică norme de distanţare, igienă, dezinfecţie şi multe alte lucruri care vor fi făcute publice în zilele următoare. Anul şcolar preuniversitar începe pe 14 septembrie. Majoritatea copiilor vor merge efectiv la şcoală. Învăţământul online vine să completeze învăţământul acolo unde nu se pot ţine cursuri fizic. Decizia dacă elevii merg la şcoală sau învaţă online se ia pentru fiecare şcoală în parte la nivel de judeţ, sigur, la propunerea şcolii, a Inspectoratului şcolar”, a subliniat preşedintele.

Citeste si: "Scoala va incepe!" Dar in ce conditii si cu ce riscuri? Presedintele va avea astazi intalnire cu premierul, pe tema educatiei

Citeste si: Cand vom afla daca se deschid sau nu scolile in septembrie? Nelu Tataru: "Sunt mai multe scenarii"

 

Citește-ne pe
Citește și:

Sevda si Uygar se casatoresc! Ali, in stare de soc! Afla ce intorsatura neasteptata vor lua lucrurile pentru cei doi indragostiti, ASTAZI, intr-un nou episod din serialul...

Alertă alimentară în România: Desert contaminat cu oxid de etilenă, retras de pe piaţă

Laura Cosoi îi DISTRUGE pe Smiley și Gina Pistol! I-a UMILIT în public ca niciodată!

Cristian Comanici, atacat dur: "Esti urat"! Baietii s-au intors impotriva lui! Cu ce se confrunta fratele Biancai

Nicos detoneaza bomba in timpul unui duel cu Cristian Comanici: "Alexandra e iubita mea"! Urmareste o editie incendiara "Puterea dragostei" ASTAZI, de la...

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies