Este legală măsurarea temperaturii la intrarea în magazine? Iată ce spun specialiștii

,

Folosirea termoscanerelor pentru măsurarea temperaturii la intrarea în magazine sau diferite instituții este măsura care a stârnit controverse. Este sau nu legală?


In articol:

Pe lângă purtarea măștii de protecție, o altă măsură impusă în timpul stării de alertă este măsurarea temperaturii cu ajutorul unui termometru noncontact.

Mai exact, oamenilor le este măsurată temperatura la intrarea în centrele comerciale, în diverse instituții, dar și la locul de muncă.

În timp ce majoritatea persoanelor s-au conformat și acceptă măsura, există și oameni care nu sunt de acord cu această practică, refuzând să le permită paznicilor să le măsoare temperatura.

Citeste si: Ai trecut pe langa cineva infectat cu coronavirus? Cum afli daca au fost expus

Este legală măsurarea temperaturii la intrarea în magazine? Iată ce spun specialiștii

Măsurarea temperaturii a împărțit România în două tabere: cei care văd măsura ca fiind una eficientă în lupta împotriva coronavirusului și cei care consideră că este ilegală.

Într-o intervenție la un post de televiziune, judecătorul Cristi Danileț a precizat că măsurarea temperaturii nu încalcă drepturile omului și că este perfect legală.

Citeste si: Specialiștii avertizează: "Nu este momentul să vă relaxaţi complet." Ce spun despre al doilea val de coronavirus?

"M-am uitat foarte atent în aceste zile în legislația cu privire la sănătate, la drepturile pacientului și constat că mulți vorbesc, dar puțini cunosc.

În legislația cu privire la sănătate se prevede în mod clar ce este intervenție medicală și în ce unități se desfășoară aceasta. Nu are nicio legătură cu operațiunea de măsurare a temperaturii care se practică în unele supermarketuri sau în instituțiile publice. Așadar, avem o lege pe care cu toții trebuie să o respectăm. Este o lege care obligă angajatorii să măsoare temperatura angajaților în momentul intrării în unitate ca un mijloc de prevenire. Nu stă nimeni să stabilească dacă ești bolnav sau nu, dacă suferi de covid sau ai o simplă febră, sau dacă doamnele sunt într-o anumită perioadă a lunii.
Pur și simplu este o măsură de precauție, prevăzută în lege, care trebuie respectată atât timp cât este în vigoare.

Trebuie să avem în vedere că un om poate fi periculos pentru alt om în aceste zile, pentru că s-ar putea să poarte germenii acestei boli îngrozitoare și atunci, cumva, trebuie să găsim o soluție să ne păzim. Distanțarea socială este o soluție, spălarea pe mâini este o altă soluție, purtarea măștii încă una și, mai nou, termoscanarea.

Vă asigur ca jurist că nu este nicio încălcare a vreunui drept al omului. Din contră, cred că noi ceilalți avem dreptul să pretindem să fim protejați și a ni se respecta sănătatea.", a spus Cristi Danileț, potrivit digi24.ro.

Citeste si: Măsuri luate pe litoral în lupta cu pandemia de coronavirus. Te poți infecta de la apa mării?

 

Citește-ne pe
Citește și:

În ce condiții masca de protecție poate face mai mult rău decât bine? Răspunsul oferit de Alexandru Rafila

Cristian Bușoi se face SCUT în fața lui Florin Cîțu: 'Nu avem un temei puternic să-l schimbăm'

Diana Șoșoacă BĂTUTĂ măr de o altă femeie celebră! Cum s-a ajuns la un scandal fără precedent

Vesti bune pentru someri: Statul plateste o parte din salariul acordat de angajator

Ludovic Orban: Va fi obligatorie purtarea măştii în toate spaţiile închise

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies