Ei sunt românii care vor putea ieși mai devreme la pensie! Se întâmplă de joi, 28 iulie 2022

,

Începând de joi, 28 iulie 2022, pensionarii din alte trei localități vor avea dreptul de a ieși mai devreme la pensie.

În cunoscuta listă cu zonele extrem de poluate, în care oamenii care au locuit mai bine de 30 de ani pot ieși mai devreme la pensie, se adaugă, din această săptămână, încă trei zone, arată o lege postată ieri, în Monitorul Oficial.

Care sunt noile zone în care locuitorii pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme

Legea nr. 258/2022, postată ieri în Monitorul oficial 744, aduce, începând de joi, alte trei zone în care locuitorii din interior sau din apropiere, la o rază de maxim opt kilometri, se pot pensiona anticipat, cu doi ani mai devreme, fără penalizări incluse, relatează AvocatNet.

Așadar, pe lista locuitorilor care au dreptul de a se pensiona mai devreme cu doi ani din cauza poluării din zonele în care locuiesc de peste 30 de ani se alătură și locuitorii din Turburea, judeţul Gorj, din Borsec, judeţul Harghita, și cei din Grinţieş, judeţul Neamţ.

Citeste si: Vești mari pentru pensionari! Se va putea ieși mai devreme la pensie în mai multe localități care au nivel înalt de poluare

Legea pensiilor (263/2010) spune că oamenii care au stat mult timp în anumite localități poluate pot avea dreptul la reducerea vârstei de pensionare, fără penalizări incluse. Penalizările, de regulă, se aplică la pensia anticipată parțială. Dacă un cetățean se pensionează anticipat parțial, se percepe o scădere procentuală a cuantumului pensiei.

Extinderea listei localităților poluate este necesară

Adăugarea a cât mai multor localități poluate pe listă este necesară, spun parlamentarii, având în vedere că, în comuna Grinţieş, avem cel mai mare zăcământ de uraniu din România, exploatat până în anii 2000, iar în localitatea Borsec avem mina cu același nume care, de asemenea, a funcționat ani la rând. Luând în calcul activitatea de extracție, preparare și ardere a cărbunelui, locuitorii din zonă au fost expuși inevitabil noxelor și pulberilor cu efect nociv asupra organismului.

Citeste si: Este oficial! Locuitorii mai multor localităţi pot ieşi mai repede la pensie. Klaus Iohannis a semnat decretul!

Ultima schimbare a listei localităților poluate în care locuitorii pot să beneficieze de pensionare anticipată cu doi ani a fost făcută în luna mai.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Este oficial! Locuitorii mai multor localităţi pot ieşi mai repede la pensie. Klaus Iohannis a semnat decretul!

BMW caută să angajeze oameni din România: construiesc o fabrică de 3 miliarde de euro în Ungaria

Este oficial! Locuitorii mai multor localităţi pot ieşi mai repede la pensie. Klaus Iohannis a semnat decretul!

Schimbări importante în ceea ce privește pensiile românilor. Modificările vor fi aplicate până la finalul acestui an

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies