După cât timp dispare alcoolul din organism și poți conduce mașina

Author: Elena Padure
Actualizat: 21 iul 2022, 21:20
La cat timp dupa ce ai baut poti conduce

Consumul de alcool și condusul unui autoturism sunt mereu incompatibile. Iată după cât timp se absoarbe alcoolul în organism dacă vrei să te urci la volan.

Majoritatea șoferilor și-a pus măcar o dată întrebarea: ” la cât timp după consumul de alcool poți conduce mașina ?”. Pentru a te deplasa cu automobilul fără să comiți o ilegalitate sau să riști producerea unei tragedii, trebuie să îți iei măsuri serioase de precauție. Iată după cât timp dispare alcoolul din organism și te poți întoarce în siguranță în spatele volanului. 

La cât timp după ce ai băut alcool poți conduce

Eliminarea alcoolului din organism ține de mulți factori. Printre aceștia se numără greutatea, tipul de băutură, durata timpului de consum și timpul de odihnă după consumul de alcool.

Deși au fost efectuate numeroase stidii pe această temă, încă nu se poate determina cu exactitate o aproximare universală pentru absorbiția alcoolului în organism, deoarece este diferită pentru fiecare individ. Se știe, însă cu certitudine faptul că dacă se consumă alcool pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute.

Metabolismul este mai rapid în acest context şi alcoolul ajunge mai repede în sânge.

În linii mari, dacă cel care a consumat băuturi alcoolice are o greutate de 70 de kilograme, metabolizare substanței ar trebui să urmeze următoarele aproximări:

  • o bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore;
  • un litru de vin se elimină între 7 ore şi 9 ore;
  • 100 ml de lichior se elimină în aproximativ 3 ore şi 10 minute;
  • 100 ml palincă se elimină în aproximativ 4 ore şi 10 minute;
  • 100 ml vodcă se elimină în aproximativ 3 ore;

 

Timpul eliminării băuturilor poate să difere în funcție de gradul de alcool pe care îl conține fiecare

Citeste si: Cât costă, de fapt, școala de șoferi în 2021? Ce acte iti trebuie la dosar

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Timpul variază și în funcție de tipul de băutură

Băuturile tari vor necesita mai mult timp pentru a fi metabolizate eficient de corpul fiecăruia. Astfel, pentru a putea conduce în siguranță după ce ai băut, într-un interval cât mai scurt, ar fi ideal să te limitezi la băuturi slabe sau cel mult moderate. 

În funcție de tăria lor, băuturile alcoolice se împart în mai multe categorii:

  • Băuturi tari, cu un conținut ridicat de alcool (peste 20%, sunt băuturi care ajung și la o concentrație de alcool de peste 90%), precum votca, romul, ginul, coniacul, whisky și alte băuturi spirtoase.
  • Băuturi moderate, cu un conținut mediu de alcool pur (între 8 și 20%), cum ar fi vinurile sau șampania;

  • Băuturi slabe, cu un conținut redus de alcool pur (între 0,8 și 8%), spre exemplu cidrul sau berea.

 

Citeste si: Ce taxe trebuie să plătești în 2021 dacă îți cumperi o mașină second hand din Germania

Standardele unităților de alcool

Un punct important de reper în clasificarea bătuturilor este, de asemenea, unitatea de alcool. Astfel, se determină cât de tare sau cât de slabă este o băutură, dar și limitele pe care nu ar trebui să le depășească consumul unei persoane pe parcursul unei săptămâni.

Această limită este echivalentă cu 8 grame sau 10 mililitri de alcool pur.

Astfel, în funcție de unitatea de alcool conținută, băuturile se clasifică în modul următor:

  • 2,1 unități de alcool într-un pahar standard (175 ml) de vin;

  • 3 unități de alcool într-un pahar mare (250 ml) de vin;

  • 2 sau 3 unități de alcool într-o doză de bere de 500 de mililitri (numărul de unități diferă, în acest caz, de volumul de alcool din doza de bere, care poate oscila de la 3 la 6%);

  • 1 unitate de alcool într-o singură măsură de băutură spirtoasă (25 ml).

 

Cantitatea de alcool pur este cea mai mare în raport cu cantitatea totală a lichidului în cazul băuturilor spirtoase. Un consum moderat de alcool în fiecare săptămână nu ar trebui să depășească 14 unități de alcool pur pe parcursul celor șapte zile.

Citeste si: Imagini-soc! Sotul Andreei Tonciu a fost taiat cu cutitul in trafic:" Mi-a atacat soțul, eram cu copilul în mașină!" Cum se simte acum Daniel Niculescu

Cum se pedepsește condusul sub influența alcoolului

Conform  Codului Rutier, conducătorii auto care prezintă o concentrație de alcool în sânge cuprinsă între 0,20 – 0,50 g/l, sau 0,15 – 0,25 mg/l în aerul expirat vor primi contravenție. Această faptă se sancționează cu suspendarea permisului de conducere până la șase luni.

În cazul în care alcoolul este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, încadrarea devine de infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani. O concentrație de alcool în sânge mai mică de 0,20 g/l se încadrează, însă în limitele legale.

Citeste si: Cele mai simple metode de a plăti taxa de pod din zona Fetești- Cernavodă

Recomandări pentru consumul de alcool

Pentru a te distra cât mai responsabil este nevoie să iei în calcul anumite aspecte și atunci când consumi alcool, dar și după. Urmarea acestor sfaturi va duce la o absobție mai rapidă a alcoolului și o a doua zi, de după petrecere, cu mai puține regrete.

  • Alternează alcoolul cu apa, pentru că alcoolul deshidratează organismul;

  • Ritmul în care consumi o băutură alcoolică este foarte important deci nu termina prea repede ce ai in pahar;
  • Nu amesteca alcoolul cu băuturi energizante sau cafea. Deși cafeaua amână, temporar, stările induse de alcool, ea nu le anulează. Atunci când efectul cofeinei va trece și celelalte substanțele vor începe să-și facă efectul, organismul tău va avea de suferit;

  • Gustările foarte sărate sau dulci îți vor provoca sete și te vor face să bei mai mult. Încearcă să le eviți;

  • Dacă bei pe stomacul gol alcoolul va ajunge mult mai repede în sânge și se va resimți puternic. Mănâncă înaintea și în timpul consumului de alcool;
  • Nu combina sortimente diferite de băuturi alcoolice. De exemplu, dacă ai început cu bere, nu continua cu vin, tequila sau altceva pentru că îți vei suprasolicita ficatul și riști să îți fie foarte rău a doua zi;

  • Dacă ai băut alcool cu o seară în urmă, ai grijă să te odihnești (minimum șapte ore) și să te hidratezi corespunzător a doua zi.

Citeste si: Redobândire permis suspendat. Ce trebuie să faci ca să intri mai repede în posesia carnetului auto

 

Taguri:

Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!