Dumitru Prunariu, motivul pentru care a fost membru de partid in perioada comunismului: ''Și atunci am spus da''

,
Dumitru Prunariu

Dumitru Prunariu

[Sursa foto: Kanal D]

Dumitru Prunariu a vorbit despre comunism. Prunariu a devenit în timpul regimului Ceaușescu singurul cosmonaut român.


In articol:

Dumitru Prunariu a fost întrebat de către Denise Rifai dacă a crezut în comunism.

"Nu, n-am crezut în comunism.

Pur și simplu era societatea în care trăiam. Eu mi-am văzut de treaba mea. 

Când mi-au propus să mă facă membru de partid, eram în facultate, la Brașov, l-am întrebat pe tatăl meu ce să fac.

Și mi-a spus așa: 'Știi ce se întâmplă, trăim într-o perioadă în care dacă nu ești membru de partid nu ai cum să avansezi. Nu te va întreba nimeni cine ești, ce faci, se va marca și atât'. Și atunci am spus da. Pur și simplu s-a bifat și am ajuns acolo unde am ajuns", a spus Dumitru Prunariu la "40 de întrebări cu Denise Rifai".

Cine este Dumitru Prunariu

Dumitru Dorin Prunariu s-a născut pe   este singurul român care a călătorit în spațiu. Această premieră s-a petrecut pe 14 mai 1981. Prunariu a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic.

A fost, pe rând, ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

În cadrul misiunii Soiuz 40 Dumitru Prunariu a zburat în spațiu alături de cosmonautul sovietic Leonid Ivanovici Popov.

După misiune Prunariu și Popov au fost decorați de liderul URSS de atunci, Leonid Brejnev, cu Ordinul Erou al URSS (1981).  

În plan personal Dumitru Prunariu este căsătorit de 54 de ani cu Crina Rodica Prunariu, care i-a fost colegă de facultate.

Soții Prunariu au doi copii, Radu-Cătălin, născut în 1975 și Ovidiu-Daniel, născut în 1977.

Dumitru Prunariu și Denise Rifai

Dumitru Prunariu, față în față cu Denise Rifai

[Sursa foto: Kanal D]

Citeste si: Interviu de colecție! Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiu, vine duminică la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Dumitru Prunariu crede în Dumnezeu

Cosmonaut și inginer aeronautic, Dumitru Prunariu nu neagă existența lui Dumnezeu și și-a afirmat credința în divinitate.

„Întotdeauna am avut percepţia că există o energie universală care echilibrează lucrurile în lume, le echilibrează în sistemele stelare, în sistemul nostru planetar, pe pământul nostru, le echilibrează în sufletele şi comportamentele oamenilor.

Această forţă superioară cei mai mulţi dintre noi o identificăm cu Dumnezeu, alţii cu alte entităţi superioare în care cred. După părerea mea, există o singură entitate superioară, o singură energie universală care echilibrează tot, iar oamenii şi-au materializat-o într-un fel prin diferite percepte, concepţii, credinţe, dar ea este aceeaşi pentru toată lumea.

Credinţa în Dumnezeu, după mine, acel Dumnezeu este o energie undeva, dar energia se regăseşte în fiecare dintre noi. Legătura noastră cu Dumnezeu este în sufletul nostru. Dacă nu o regăsim în noi, nu eşti conştient că El există în suflet, suntem într-un fel pierduţi în lumea aceasta. Dacă o regăsim şi o acordăm cu energiile altora, putem să construim lucruri bune”, declara în trecut Dumitru Prunariu pentru  basilica.ro.

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Klaus Iohannis a participat la Ziua Marinei "România a devenit un simbol al unității și solidarității NATO"

Federația Sanitas acuză Ministerul Sănătății că vrea să taie voucherele de vacanță pentru mai multe categorii de angajați

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Alexandru Rafila, săgeți către Raed Arafat: "Este ciudat să spună acum că sunt probleme extrem de mari!"

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies